Selectează o Pagină

Boala Dupuytren se manifestă prin îngroșarea anormală a țesuturilor aflate imediat sub piele, proces care are loc la nivelul palmei, dar se poate prelungi spre degete . Pot apărea, depresiuni ale pielii, noduli și benzi retractile care pot îndoi (retracta) degetele către palmă , situație denumită contractura Dupuytren. Deși pielea poate fi implicată în acest proces, țesuturile mai profunde – cum ar fi tendoanele – nu sunt de obicei direct implicate. Ocazional, boala poate cauza îngroșarea pulpei degetelor sau apariția umflăturilor sau benzi fibroase retractile pe talpa piciorului (fibromatoza plantarăBoala Ledderhose) sau la nivelul penisului (boala Peyronie).

 

Cauze

Cauzele care produc boala Dupuytren sunt necunoscute, dar par să se asocieze cu anumiți factori biochimici prezenți în țesuturile implicate. Problema apare adesea la bărbații cu vârsta peste 40 de ani, precum și la descendenții din Europa de Nord. Nu există dovezi clare care să sprijine existența unor asocieri între riscul de a dezvolta boala Dupuytren și leziunile mâinii sau expunerile ocupaționale specifice. Ingrosarea tesutului dintre piele si tendoane, numit fascie, se mai asociaza si altor factori:

  • consum de alcool
  • fumatul
  • diabetul zaharat
  • tratamentul medicamentos pentru epilepsie

Formele severe de boala pot fi tratate chirurgical cu succes. Cu toate acestea, boala recidiveaza (reapare). Recurenta bolii este intalnita si in urmatoarele cazuri:

– cand boala apare la o varsta mai tanara

– cand exista o tendinta anormala, naturala de progresie spre o forma mai severa

– cand exista si o alta boala asociata, cum este diabetul zaharat

Nu este inca deslusit daca folosirea aparatelor ce vibreaza, cum este picamarul, este legata de boala Dupuytren

Semne și simptome

De obicei, simptomele bolii Dupuytren includ apariția în palmă a nodulilor și depresiunilor. Nodulii sunt în general fermi și aderenți la piele. De asemenea, se pot dezvolta benzi fibroase groase, care se întind de la palmă până la unul sau mai multe degete, cel mai adesea sunt implicate degetele inelar și mic. Aceste cordaje pot fi confundate cu tendoane dar, în realitate acestea se află între piele și tendoane, cauzând îndoirea sau contractura degetelor spre palma. În multe cazuri, ambele mâini sunt afectate, deși gradul de afectare poate varia.

Semne clinice M.Dupuytren

Semne clinice M.Dupuytren

Semne clinice M.Dupuytren din Profil

Semne clinice M.Dupuytren

Semne clinice M.Dupuytren

 

 

 

 

 

 

Semne clinice M.Dupuytren

 

 

 

 

 

 

Apariția deformărilor se poate însoți de durere, care dispare ulterior. Boala Dupuytren nu este însă o afecțiunea dureroasă în mod caracteristic. Boala poate fi sesizată prin dificultatea de a așeza palmele drepte pe o suprafață plană, cum ar fi o masă (vezi Figura 3). Pe măsură ce țesuturile devin tot mai îngroșate, iar degetele sunt trase tot mai aproape de palmă, putem observa creșterea dificultății în activități obișnuite, cum ar fi spălatul, punerea mănușilor,  strângerea mâinilor unei persoane și introducerea mâinilor în buzunare. Progresia bolii este imprevizibilă, unii pacienți pot prezenta doar mici noduli sau bride, în timp ce alții pot avea degetele flectate sever pe palmă. Formele mai severe de boală se corelează cu vârste de apariție mai mici.

 

Tratament

În cazurile ușoare, mai ales atunci când funcția mâinii nu este afectată, este necesară doar observarea atentă. În cazurile mai severe, există diferite opțiuni de tratament pentru a îndrepta degetele. Veți discuta împreună cu chirurgul care este cea mai potrivită metodă pentru problema dumneavoastră, în funcție de stadiul și modul de evoluție al bolii precum și de gradul de implicare al articulațiilor. Înaintea aplicării tratamentului, medicul vă va informa asupra obiectivelor reale, riscurilor posibile precum și asupra rezultatelor. În ciuda tratamentului, evoluția bolii poate continua.

 

Considerațiile chirurgicale specifice sunt următoarele:

  1. Prezența unei excrescențe în plamă nu înseamnă că este absolut necesară intervenția chirurgicală sau că boala va progresa
  2. Corectarea poziției degetului este cel mai bine obținută în cazul contracturilor mici sau celor care afectează baza degetului.
  3. Uneori, corectarea completă nu poate fi obținută, mai ales atunci când sunt implicate articulațiile din mijlocul și de la vârful degetelor.
  4. Uneori sunt necesare grefe de piele pentru a acoperi zonele deschise de la nivelul degetelor pentru ca pielea disponibilă este insuficientă
  5. Nervii care conduc sensibilitatea tactilă de la nivelul degetelor sunt de obicei afectați de dezvoltarea bridelor
  6. Deseori, după intervenția chirurgicală, sunt necesare purtarea ortezei/atelei și kinetoterapie pentru a menține și maximiza corectarea poziției degetelor

CONTACT
close slider

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Telefon (obligatoriu)

Mesaj