Selectează o Pagină

Este cea mai frecvent intilnita , tumora a pielii  mai ales pe zonele care au fost expusetimp  indelung la soare .

Zone afectate

20090926_3

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_0216IMG_0215

 

 

 

 

 

Initial seamana cu un cos care ulcereaza si creste usor sau cu o cojita aspra care se rupe si nu se vindeca spontan. Cresterea este lenta si dureaza de obicei 1-2 ani pina cind leziunea ajunge la o dimensiune de 1 cm. Pot coexista mai multe leziuni in acelasi timp situatie descrisa ca epiteliomatoza. Zonele cele mai afectate sunt fata, scalpul, gitul, dar si alte zone expuse la soare de-a lungul vietii ca decolteul, umerii, bratele sau membrele inferioare. Frecventa acestei tumori a crescut ingrijorator in ultimii 10 ani datorita cresterii expunerii la soare dar si datorita scaderii filtrului natural de ozon prin care trec radiatiile ultraviolete.

 Factori de risc

  •  expunere indelungata la soare (vacante, activitate in aer liber asa cum se intimpla in agricultura, constructii, navigatie, alpinism, ski, etc),
  • expunere la solar
  • piele pe care exista numeroase keratoze actinice (pete cafenii care cresc in suprafata si in volum transformindu-se in mici ridicaturi roz-cafenii aspre la palpare)
  • ochi albastri, par deschis, tendinta la arsura solara
  • se intilneste la persoanele care au facut radioterapie pentru micoza scalpului in tinerete (tratamentul este in prezent abandonat)

 Aspect clinic

 

Leziune plana cu margini usor ridicate, translucide, perlate cu centrul intact aspru acoperit de crusta sau erodat, sangerind.
Leziune nodulara, translucida ca o hemisfera cu diametrul de 1 cm de culoare roz cu vase de singe vizibile
Ulceratie penetranta in tesut cu marginile indurate
Leziune plana care se intinde ca o pata de ulei avind culoare roz, vinetiu, suprafata lucioasa, margine perlata cafenie sau translucida
Leziune nodulara negricioasa pe alocuri translucida (seamana cu melanomul malign)

 Tratament chirurgical 

Care consta din excizia chirurgicala a leziunii in anestezie locala cu o margine de siguranta de 5-10 mm. Piesa de piele astfel obtinuta se va trimite la examinare histopatologica (examen bioptic) pentru confirmarea diagnosticului. 
In situatiile in care diagnosticul clinic nu este cert, se face intii o biopsie in anestezie locala si dupa ce rezultatul confirma diagnosticul se reintervine pentru excizia completa a leziunii. Vindecarea operatiei se face in 7-14 zile in functie de localizarea tumorii.

In situatia in care tumora are o asezare dificila, pe fata de exemplu, se recomanda excizia prin metoda microchirurgiei Mohs. Procedura permite diagnosticarea tumorii in timpul operatiei si in acelasi timp permite controlul extinderii tumorale si eliminarea in intregime a tesutului bolnav avind cea mai mare rata de vindecare fara recidiva.
Tratamentul corect al acestei tumori poate duce la vindecare, riscul vital fiind minim.

CONTACT
close slider

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Telefon (obligatoriu)

Mesaj