CHIRURGIA URECHII / OTOPLASTIE
Chiar dacă urechile sunt doar un pic deformate, acest neajuns poate duce la frustrarea copilului şi la problemele de adaptare printre colegii săi de şcoală. Chiar şi pentru adulţi efectele sunt nu numai de ordin estetic, dar şi de ordin psihic şi social. Tehnica din acest domeniu permite nu numai îndreptarea urechilor, ci şi modelarea sau reducerea mărimii lor. Adesea, persoanele adulte recurg la această intervenţie, în combinaţie cu alte operaţii de chirurgie plastică facială. Otoplastia, corectarea urechilor decolate, se face pentru a apropia urechile de cap sau pentru a le face mai mici. De obicei urechile decolate sunt asimetrice, una fiind mai decolată decât cealaltă; de asemenea pot exista diferenţe de mărime între cele 2 urechi. Scopul operaţiei este de a restabili această simetrie dar nu trebuie omis că poate nu va fi perfectă.
Descoperă toate detaliile despre procedură
Ce pacienţi pot beneficia de otoplastie?
Pentru ca glumele pe seama urechilor in perioada scolara pot diminua increderea in sine a copilului, multi parinti apeleaza la aceasta procedura de la o varsta frageda a copilului pentru ca rezultatele se mentin toata viata. Este indicat ca operaţia să se facă înainte ca pacientul să intre în colectivităţi (gradiniţă, şcoală), pentru a evita apariţia unor traume psihice datorate unor comentarii nefavorabile. Este de preferat ca iniţiativa pentru operaţie să vină în primul rând din partea copiilor, care astfel sunt mai cooperanţi şi mai mulţumiţi de rezultat. La adult, operatia se poate desfasura de asemenea fara nici un fel de probleme.
Indicaţii preoperatorii
- nu mâncaţi şi nu beţi nimic după miezul nopţii, înaintea operaţiei;
- este interzisă administrarea aspirinei şi a medicamentelor ce o conţin, cu 2 săptămâni înainte de operaţie;
- la femei, de regulă operaţia trebuie făcută în afara perioadei menstruale;
- trebuie să anunţaţi chirurgul şi medicul anestezist dacă aveţi probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
- trebuie să anunţaţi medicul dacă purtaţi proteze dentare sau lentile de contact;
- dacă fumaţi, planificaţi să vă lăsaţi cu cel puţin 1-2 săptămâni înainte de operaţie şi nu vă apucaţi decât după minimum 2 săptămâni după operaţie;
- evitaţi să vă expuneţi în exces la soare înainte de operaţie, în special regiunea facială;
- nu urmaţi o dieta strictă înainte de operaţie deoarece poate întârzia vindecarea;
- dacă răciţi sau faceţi o infecţie de orice fel, operaţia trebuie amânată.
Operatia de otoplastie?
La copiii foarte mici se preferă anestezia generală, iar la copiii mai mari şi adulţi, anestezia locală, combinată cu o anestezie intravenoasă uşoară. Operaţia durează aprox. 1 oră.
Incizia se face în spatele urechii pentru a evidenţia cartilajul. Ulterior, cu ajutorul unor fire neresorbabile, cartilajul este remodelat fiind plicaturat şi apropiat de cap. După controlul hemostazei, se face sutura la piele.Procedura presupune o incizie mica in spatele urechii. Cartilajul va fi expus, remodelat si urechea pozitionata mai aproape de cap. In cazuri rare, parti din cartilaj sunt inlaturate pentru modificarea formei. Pentru a asigura simetria, operatia se desfasoara la ambele urechi chiar daca una este mai decolata.O cicatrice putin vizibila va ramane pe spatele urechii. Capul pacientului va fi infasurat in bandaj preferabil 3-7 zile dupa operatie. Eventual acesta va fi inlocuit de o bentita elastica speciala pentru astfel de operatii. Durerea este minimala, dar pot aparea mancarimi sau dureri usoare in primele zile dupa operatie. Firele sunt inlaturate intr-o saptamana dupa operatie sau se vor dizolva de la sine, in functie de tipul lor. Adultii se pot intoarce la munca dupa 2-3 zile iar copii dupa 7 zile se pot intoarce la scoala. Alte probleme cosmetice ale urechii pot fi tratate:
- Ureche disproportionat de mica
- Marginea exterioara a urechii lipsa
- Probleme cu lobul urechii : gauri pentru cercel prea largi sau lob despicat.
Cea mai buna cale de a obtine informatii detaliate la problemele specifice fiecaruia este sa va programati la o consultatie cu Dr. MIhail COJOCARU.
In ce consta consultatia? Aspecte care le veti discuta in timpul consultatiei cu MIhail COJOCARU.
- conditia medicala (trecuta si prezenta)
- hipertensiune arteriala
- probleme de coagulare a sangelui
- probleme privind cicatrizarea.
- medicatia curenta, inclusiv suplimentele nutritionale si remediile naturiste
- operatiile precedente
- alte tratamente de care ati beneficiat pentru fata.
Pentru ca reducerea semnificativa a greutatii dupa operatie poate afecta rezultatele, este important sa mentionati daca intentionati sa slabiti. Este preferabil sa se efectueze procedura cand sunteti la o greutate stabila.Evaluarea , va include o analiza a structurii osoase a fetei si a tesuturilor subcutanate, ca si grosimea, textura si elasticitatea pielii cat si severitatea ridurilor si a pliurilor.
Forma actuală a urechilor se studiază atent și se decide tehnica operatorie , modificările care trebuie făcute intraoperator.
Care sunt riscurile?
- hematoame la un numar foarte mic de pacienti. Daca acestea nu se resorb singure, vor trebui evacuate de chirurg.
- Infectia cartilajului urechii este iarasi o complicatie foarte rara dar care poate aparea. De obicei astfel de infectii sunt tratate cu antibiotice, rareori se apeleaza la chirurgie pentru a drena zonele infectate.
Nu există operaţie care să nu implice un risc, dar când operaţia este făcută de un chirurg plastician experimentat, complicaţiile sunt rare şi de obicei minore.
Există diferenţe foarte mari între pacienţi în ceea ce priveşte capacitatea de vindecare, astfel că rezultatul nu este niciodată complet predictibil.
In timpul consultatiei preoperatorii, Dr. MIhail COJOCARU ,va va explica toate complicatiile care se pot ivi si va va raspunde la toate intrebarile.
Cum trebuie sa ma pregatesc pentru operatie?
- renuntarea la fumat cu cateva saptamani inainte si dupa operatie
- evitarea anumitor medicamente
- lasarea parului sa creasca mai lung pentru acoperirea inciziilor pe perioada vindecarii
Ce se intampla in ziua operatiei?
Ce presupune recuperarea?
Fiecare are un ritm de vindecare propriu dar va puteti astepta la urmatoarea evolutie a recuperarii:
Ziua operatiei:
- echimoze(vanatai) si inflamatie
Prima saptamana:
- eventualele tuburi de drenaj sunt inlaturate
- pansamentul va fi inlaturat
- spalarea si dusul va fi permis
- firele vizibile vor fi inlaturate la 7 zile
- aplicarea de machiaj poate fi posibila
- inflamatia va atinge punctul maxim si va incepe sa se reduca
- activitati usoare sunt permise
- dormitul cu capul ridicat va ajuta diminuarea inflamatiei
Dupa 2 saptamani:
- marea majoritate a vanatailor se vor retrage
- activitatea normala se poate relua
Dupa cateva saptamani:
- inflamatia va continua sa se retraga
- senzatia de amorteala de va diminua desi poate persista cateva luni
- exercitiile fizice pot fi reluate
Expunerea la soare trebuie evitata pe tot parcursul procesului de vindecare si trebuie folosita crema cu factor de protectie ridicat minim de 50%.
Cand se va vedea rezultatele si cat vor dura?
Rezultatele acestei operaţii sunt foarte bune, dar nu trebuie să vă aşteptaţi ca după intervenţie urechile să fie perfect simetrice, lucru care de altfel este şi nenatural.
Se vor vedea dupa primele zile dar rezultatele finale vor fi vizibile dupa cateva luni. Mentinerea aspectului depinde de foarte multi factori ca genetica sau stilul de viata.
Aflaţi cum puteţi beneficia de această intervenţie. Programaţi-vă pentru o consultaţie la Dr.Mihail COJOCARU .
Cat timp va trebui sa tin legatura cu chirurgul plastician?
Prima vizita se va face in primele zile dupa operatie. In prima saptamana pot fi necesare 2-3 vizite pentru pansament. Doctorul va poate solicita sa veniti la inca 1-2 controale pentru a monitoriza atent rezultatele pe termen lung.