Selectează o Pagină

Chirurgia mâinii se ocupă şi de cazurile de malformaţii congenitale ale mâinii. Malformaţia congenitală a membrelor, cea mai frecvent întâlnită, este Sindactilia („Talpa gâstii”). Este o anomalie congenitală în care două sau mai multe degete ale mâinii ( sau picioarelor) sunt fuzionate, caracterizată prin trecerea tegumentelor de pe un deget pe celalalt palmar şi dorsal, limitând astfel mobilitatea degetelor. Sindactilia este o anomalie congenitală comună a mâinii. În cazul în care pacientul prezintă o sindactilie simplă, care se caracterizează prin unirea degetelor prin tegument şi ţesut fibros intervenţia chirurgicală este relativ uşoară. Tratamentul sindactiliei constă, în mod obişnuit, în plastii loco-regionale. De aceea, în cele mai multe cazuri, tratamentul presupune intervenţia chirurgicală asupra degetelor afectate pentru a creşte funcţionalitatea membrului respectiv. Dacă însa pacientul prezintă o sindactilie complexă, adică o interesare osoasă anormala (sinostoză), modificări musculo-tendinoase şi ale pediculului neuro-vascular sau înclinări patologice ale degetelor sau diferenţe de lungime între degete aceasta presupune mai multe intervenţii chirurgicale în timp.

În orice caz, se recomandă o diagnosticare preoperatorie cât mai exactă, o planificare minuţioasă şi apoi realizarea operaţiei de către un chirurg experimentat .

Datorită numărului mare de malformaţii la nivelul mâinii, unele destul de grave dar din fericire destul de rare, o prezentare mai pe larg a caracteristicilor lor nu este posibilă. Pentru mai multe informaţii vă recomandam vizitarea centrelor de chirugie specializate în chirurgia mâinii.