Selectează o Pagină

Ce este sindromul de tunel carpian (STC) sau neuropatia nervului median la incheietura mainii?

Sindromul de tunel carpian, numit si sindrom de canal carpian, este cauzat de compresiunea nervului median la incheietura mainii si se manifesta prin simptome destul de caracteristice si usor de identificat. Face parte din categoria neuropatiilor de compresie  a membrului superior din care mai fac parte sindromul de tunel cubital si sindromul de canal Guyon   .

Sindromul de tunel carpian (STC) sau neuropatia nervului median la incheietura mainii

Ce este sindromul de tunel carpian (STC) sau neuropatia nervului median la incheietura mainii?
Sindromul de tunel carpian, numit si sindrom de canal carpian, este cauzat de compresiunea nervului median la incheietura mainii si se manifesta prin simptome destul de caracteristice si usor de identificat. Face parte din categoria a membrului superior din care mai fac parte sindromul de tunel cubital.

Tunelul carpian (TC) este situat la incheietura mainii (mai exact la baza mainii), fiind alcatuit din oasele carpiene dispuse in arcada si inchis de un ligament rezistent, inelastic, numit ligamentul carpian transvers sau retinaculul flexorilor. Acest canal (sau mai corect tunel) este inextensibil, iar ligamentul carpian transvers poate actiona ca o banda compresiva pe nervul median.

Prin tunel trec mai multe tendoane care asigura miscarea (indoirea) degetelor si un nerv important al mainii – nervul median. Acesta asigura sensibilitatea pe fata palmara a degetelor I – IV (degetul mare, aratator, mijlociu si jumatate din inelar. De asemenea inerveaza unii muschi ai mainii care realizeaza miscări fine, precise. Cresterea volumului elementelor din tunel sau ingustarea tunelului din diferite cauze duce la o crestere a presiunii, care afecteaza structurile dinauntru. Nervul median este mai sensibil decat tendoanele, intra in ischemie si determina aparitia simptomelor tipice de tunel carpian.

Sindrom de tunel carpian Microchirurgie Reconstructivă Clinica

Sindrom de tunel carpian Microchirurgie Reconstructivă Clinica „ESTET & GYN” Dr. Mihail COJOCARU

Pregătirea pentru operaţia de sindrom de tunel carpian (STC) sau neuropatia nervului median la incheietura mainii
Operaţia de decompresia tunelului carpian, presupune evaluarea stării de sănătate a pacientului pentru a nu apărea complicaţii datorate vreunor afecţiuni. Medicul vă va controla tensiunea arterială, va investiga problemele legate de coagularea sângelui sau existenţa riscului de a forma cicatrici periculoase. Va trebui, de asemenea, să comunicaţi medicului dumneavoastră toate tratamentele pe care le urmaţi. Principalele indicaţii preoperatorii sunt legate şi de dietă, şi de regimul de viaţă. Medicul recomandă renunţarea la fumat, deoarece tutunul influenţează circulaţia sângelui prin piele şi poate îngreuna vindecarea.

In majoritatea cazurilor interventia chirurgială e singura, care elimina definitiv compresia. Astfel dispare suferinta nervului median si simptomele cauzate de ea.

Contraindicatii in sindromul de canal carpian
Operatia de sindrom de tunel carpian nu are contraindicatii specifice.

Este interzisa folosirea aspirinei si derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care intarzie coagularea si prelungesc sangerarea) cu 10 zile inainte de interventia chirurgicala. Aceste aspecte vor fi discutate cu ocazia consultatiei preoperatorii, cand veti informa medicul ce alte boli mai aveti si ce tratamente folositi.

In majoritatea cazurilor interventia chirurgială e singura, care elimina definitiv compresia. Astfel dispare suferinta nervului median si simptomele cauzate de ea.

Cum recunoastem sindromul de canal carpian?
Manifestarile bolii in stadii incipiente sunt amorteli si furnicaturi intermitente la nivelul degetelor I-IV, mai ales noaptea. Cu timpul, amortelile si furnicaturile devin permanente, suparatoare, se transforma in dureri pe timpul noptisi produc trezirea din somn, apoi apar tremuraturi, slabiciune, neindemanare si atrofia unor muschi ai mainii. 

Unii pacienti descriu senzatii de intepenire la degete asociata cu necesitate de dezmortire.

Poate sa apara si durere la incheietura mainii, precum si dureri atipice localizate la cot sau chiar la umar. Daca nu este tratata, boala poate evolua pana la afectarea ireversibila a nervului prin ischemie, si in timp distrugerea completa a acestuia, prin demielinizare si necroza filetelor nervoase.

Cea mai buna cale de a obtine informatii detaliate la problemele specifice fiecaruia este sa va programati la o consultatie cu Dr. MIhail COJOCARU.

De ce apare sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian poate aparea din diverse motive. Fiziopatologia (mecanismul prin care se produce sindromul de tunel carpian) este reprezentata de ischemia neurala, adica aportul insuficient de sange la nivelul nervului, determinat de ingustarea canalului prin care trece acesta.Factorii ereditari pot fi o cauza, pentru ca predispun unele persoane la sindrom de tunel carpian prin disproportia intre diametrul canalului osteofibros (continator) si cel al tendoanelor care trec prin acesta (continut). Aceasta explica aparitia sindromului de tunel carpian aparent fara cauzalitate.Anumite pozitii ocupationale ale mainii (folosirea tastaturii si a mouse-ului) sau folosirea excesiva a acesteia favorizeaza de multe ori aparitia compresiunii.

Printre bolile sistemice care pot determina aparitia acestei patologii se numara diabetul zaharat, hipotiroidismul, amiloidoza, poliartrita reumatoida, acromegalia, obezitatea si insuficienta renala cronica. Consumul excesiv de alcool precum si fumatul pot cauza sindromul de tunel carpian sau pot determina agravarea sa.                                                                         De asemenea STC poate sa apara dupa sau in sarcina, datorita modificarilor hormonale care duc la acumulari hidrice in exces in tesuturi.

Alte cauze poti fi traumatismele de mana si antebrat (contuzii, luxatii, fracturi), care favorizeaza sau chiar produc sindromul de tunel carpian, iar tumorile sau chistele sinoviale pot genera compresiuni in canal.

.

Cine trateaza sindromul de tunel carpian?
La aparitia simptomelor trebuie sa va adresati unui chirurg specializat in chirurgia mainii. 

Specialistul in chirurgia mainii este cel care va stabili diagnosticul final, pe baza examenului clinic si a explorarilor paraclinice. Tot el va face si recomandarile de tratament adecvate fiecarui caz, va executa interventia chirurgicala, va coordona tratamentele adjuvante si urmarirea postoperatorie.

Consultatia la medicul specialist – chirurg de mana – diagnostic corect
In timpul consultatiei (vezi ce este o consultatie) veti fi intrebat despre simptome (cand au debutat, cum au evoluat in timp, cat sunt de suparatoare, ce impact au asupra activitatilor cotidiene si profesionale, etc). O descriere cat mai precisa a acuzelor ajuta intotdeauna la stabilirea diagnosticului. 

Examenul clinic al mainii obiectiveaza relatarile pacientului. Exista teste specifice de provocare a simptomelor – pe care le puteti efectua si acasa, testul Phalen si testul Durkan .

Examinarile paraclinice (suplimentare) care pot fi necesare pentru precizarea diagnosticului si prognosticului includ studii electrofiziologice si imagistice (ecografie). Electromiografia (EMG) ofera date complexe despre gradul de afectare a nervului median, masurand amplitudinea, latenta si viteza de conducere nervoasa (VCN). Ecografia arata starea anatomica a nervului si poate evidentia unele modificari structurale in tunel (cauze ale compresiunii).

Dupa culegerea acestor informatii, chirurgul va va explica diagnosticul si prognosticul si va va propune tratamentul adecvat. Este o conversatie deschisa, in care pacientul trebuie sa puna intrebari, sa-si clarifice nelamuririle, sa inteleaga procedura la care va fi supus, rezultatul asteptat si recomandarile pe care trebuie sa le respecte. 

Foarte important de precizat este faptul ca atat testul Phalen cat si testul Durkan au valoare doar in stadii incipiente ale unui sindrom de canal carpian.

Dr. MIhail COJOCARU ,va va sfatui cum sa va mentineti cat mai mult noul aspect intinerit.

Tratamentul nechirurgical
Tratamentul conservator consta in purtarea unor orteze, care imobilizeaza incheietura in pozitie funcţionala, injectarea unor substanţe cu rol antiinflamator (corticosteroizi), fiziokinetoterapie.

Tratamentul nechirurgical este eficient doar in stadiile foarte incipiente. El nu elimina compresia, ci amelioreaza simptomele, avand doar efect temporar.

In sindromul de tunel carpian, apelarea la un tratament naturist aduce din start un dezavantaj  pentru pacient. Pentru a intelege de ce, trebuie sa urmariti un video, care explica cauza aparitiei STC. Doar intelegand cauza aparitiei manifestarilor STC, puteti intelege care este singurul si cel mai eficient tratament.

Singurul tratament eficient, care inlatura banda compresiva, este tratamentul chirurgical.

Dr. MIhail COJOCARU ,va va sfatui cum sa va mentineti cat mai mult noul aspect intinerit.

Tratamentul chirurgical
Este singurul care elimina definitiv compresia. Astfel dispare suferinta nervului median si simptomele cauzate de ea.

Tratamentul chirurgical consta in sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers si marirea in felul acesta a calibrului canalului. Este o procedura usor de suportat de pacient, de durată relativ scurta. Recuperarea si prognosticul sunt foarte bune daca operatia este facuta la timp. In cazul apariţiei modificarilor ireversibile ale nervului, prognosticul este afectat.

Metoda mea preferata, pe care o si recomand, este metoda miniminvaziva, deschisa, cu incizie minima(aproximativ 2 cm). In aceasta operatie reusesc sa am un abord sigur (se evita lezarea nervului in timpul manevrei de sectionare a ligamentului), decompresie corecta si cicatrice aproape invizibila dupa vindecare.

Dr. MIhail COJOCARU ,va va sfatui cum sa va mentineti cat mai mult noul aspect intinerit.

Spitalizarea, anestezia si durata interventiei
Operatia se efectueaza in regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2 ore in clinica.

Procedura se efectueaza in anestezie locala si este complet nedureroasa, iar dupa instalarea anesteziei, interventia dureaza aproximativ 15 – 20 min.

Daca pacientul are afectate ambele maini, eu recomand interventie seriata la o distanta de una – doua saptamani. Prima se opereaza mana mai grav afectata.

Dr. MIhail COJOCARU ,va va sfatui cum sa va mentineti cat mai mult noul aspect intinerit.

Ce se intampla dupa interventia chirurgicala
Imediat dupa operatie veti primi o lista cu recomandari specifice.
Mentinerea ridicata a membrului operat si purtarea unei contentii elastice este obligatorie. Miscarea degetelor incepe imediat dupa interventie, cu incarcare progresiva, astfel ca la trei saptamani va puteti relua activitatile obisnuite.

Activitati de forta se pot efectua doar dupa doua luni. In unele cazuri este necesar un program de recuperare prin exercitii de fiziokinetoterapie.

Disparitia simptomatologiei survine variabil de la un pacient la altul. In stadiile incipiente simptomele dispar imediat dupa interventie. In stadii mai avansate sau severe simptomele dispar sau se amelioreaza in functie de severitatea compresiunii. In medie nervul median isi revine intr-un interval cuprins intre doua saptamani si doua luni.

Merita subliniat si faptul ca simptomele sindromului de tunel carpian in stadiu sever pot masca alte patologii suprapuse de la nivelul mainii, cum ar fi degetul in resort – (trigger finger).

Cicatricea dupa operatia de sindrom de tunel carpian este aproape invizibila datorita tehnicii minim invazive care o practic eu .

Dr. MIhail COJOCARU ,va va sfatui cum sa va mentineti cat mai mult noul aspect intinerit.

Ce spun pacientii dupa operatia de sindrom de tunel carpian?
Majoritatea pacienților care sufera de sindrom de tunel carpian descriu simptome atât tipice cat si particulare. Urmarind descrierea pacientilor din testimoniale, te poti regasi usor. Poti sa afli cat de repede au scapat de dureri, iar acest lucru te va incuraja sa faci pasul spre revenirea la viata de dinainte aparitiei simptomelor de STC.

Dr. MIhail COJOCARU ,va va sfatui cum sa va mentineti cat mai mult noul aspect intinerit.

Sindromul de tunel carpian in sarcina
Modificarile in echilibrul fluidelor organismului survenite in timpul sarcinii, pot predispune femeile insarcinate sa dezvolte sindromul de tunel carpian.

Simptomele sunt de obicei bilaterale si isi fac aparitia in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina.

Masurile conservatoare, descrise mai sus la tratamentul nechirurgical, sunt eficiente in majoritatea cazurilor. Simptomele dispar dupa nastere la majoritatea femeilor cu sindrom de tunel carpian provocat de sarcina.

Dr. MIhail COJOCARU ,va va sfatui cum sa va mentineti cat mai mult noul aspect intinerit.

Ce spun pacientii dupa operatia de sindrom de tunel carpian?
Majoritatea pacienților care sufera de sindrom de tunel carpian descriu simptome atât tipice cat si particulare. Urmarind descrierea pacientilor din testimoniale, te poti regasi usor. Poti sa afli cat de repede au scapat de dureri, iar acest lucru te va incuraja sa faci pasul spre revenirea la viata de dinainte aparitiei simptomelor de STC.

Dr. MIhail COJOCARU ,va va sfatui cum sa va mentineti cat mai mult noul aspect intinerit.

Cand se va vedea rezultatele si cat vor dura?
Imediat dupa operatie apare o imbunătățire cu disparitia simptomatologiei survine variabil de la un pacient la altul. In stadiile incipiente simptomele dispar imediat dupa interventie. In stadii mai avansate sau severe simptomele dispar sau se amelioreaza in functie de severitatea compresiunii. In medie nervul median isi revine intr-un interval cuprins intre doua saptamani si doua luni.

Este necesar să veniți la 3-4 controale pentru evaluare, pansamente, scos fire, indicații necesare pentru o mai bună recuperare și vindecare.

Dr. MIhail COJOCARU ,va va sfatui cum sa va mentineti cat mai mult noul aspect intinerit.

Cat timp va trebui sa tin legatura cu chirurgul plastician?
După intervenţie, sânii vor dezvolta un edem moderat, până la 3-5 zile, care cedează până la 14 zile de la intervenţie. În general, se remite complet la două luni de la intervenţie, aspectul sânilor la acest moment fiind stabil. Doar în cazul în care pacienta va avea variaţii ponderale importante (+/–5 kg), sânii îşi vor modifica dimensiunile.

Perioada de recuperare este, în general, scurtă (în medie 3-5 zile). La nivelul zonelor donatoare pacienta va resimţi o durere sub formă de febră musculară puternică, va prezenta edeme (umflături) şi echimoze (vânătăi). Senzaţia de durere cedează după 3 zile, concomitent şi cu edemul postoperator, în timp ce echimozele pot persista 21 de zile.

Timp de 14 zile se recomandă purtarea ciorapilor compresivi la nivelul zonelor de unde s-a recoltat grăsimea şi a unei bustiere conformatoare. După 14 zile, pacienta îşi poate relua programul normal de exerciţii fizice şi masaj.

Fumatul este absolut interzis postoperator pentru minimum 6 săptămâni.

Ce se intampla daca nu ma tratez?
Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva, deci evolueaza mai lent sau mai rapid spre agravare. Fara o decompresie chirurgicala a nervului median, aceasta boala invalideaza pacientul prin disparitia completa a sensibilitatii in degetele I – IV. Amiotrofia sau mai exact topirea musculaturii inervate de nervul median isi face aparitia. Aceasta duce la tulburari si dificultate in manuirea obiectelor iar ulterior pacientul incepe sa scape obiectele din mana. In final apar dureri nocturne insuportabile.

Din pacate, multe din cazurile care mi se adreseaza ajung tardiv si am avut ocazia sa vad cazuri in stadii foarte avansate, in care pacientul nu mai putea dormi noaptea de durere.

Incurajez pacientii sa se informeze si sa apeleze cu incredere la un specialist in chirurgia mainii pentru a se lamuri referitor la toate aspectele legate de suferinta lor. Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva, care evolueza lent dar sigur. E recomandat ca interventia chirurgicala sa fie efectuata intr-un stadiu incipient, inainte de instalarea leziunilor ireversibile.

Cat costa intervention minim-invazivă de decompresie a nervului median in canalul carpian
Pretul pentru o operatie de tunel carpian, cu decompresia simplă este de 500 euro cu anestezie locală, 650 euro cu anestezie generală IV. In cazuri speciale sau complexe acest pret poate sa varieze in functie de complexitate. Pretul exprimat in euro se achita in lei la cursul BNR din ziua operatiei. Stadiile severe necesita o decompresie speciala, cu neuroliza, ceea ce impune un cost putin mai ridicat.

Tariful include toate costurile necesare interventiei: plata chirurgului plastician, toate costurile legate de facilitatile puse la dispozitie de clinica, cheltuielile aferente anesteziei, consulatiile pre si postoperatorii, echipament medical postoperatoriu, controalele si scosul firelor. Pentru a vedea lista completa de preturi operatie de tunel carpian, accesati .

Tehnica chirurgicală

#1 Programați un consult la un chirurg plastician specialist in chirurgia Mânii!!!

Orar Luni-Vineri 15-18.

+40356177771

+40728724999

estetgyn@gmail.com

Str.Gloria 7/A, Loc.Giroc, jud: Timiș, Romania, cod: 307221

Ce trebuie să știți despre programarea dvs.

In ce consta consultatia?

Aspecte care le veti discuta in timpul consultatiei cu MIhail COJOCARU.
N

Istoric medical personal

Conditia Medicala (trecuta si prezenta)
N

Istoric medical a familiei

 • Antecente de Boli Cardio-Vasculare
 • Antecente Oncologice
 • Antecente de Coagulare
 • Antecente de Cicatrizare
N

Istoric medical personal

 • cardiopatie Ischemică
 • hipertensiune arteriala
 • probleme de coagulare a sangelui
 • probleme privind cicatrizarea.
 • medicatia curenta,
 • inclusiv suplimentele nutritionale si remediile naturiste
 • operatiile precedente
 • alte tratamente de care ati beneficiat pentru fatță.
„Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit. Duis mollis est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula eget lacinia odio sem nec elit. Curabitur blandit tempus porttitor”

Brett Vasquez

Patient