Selectează o Pagină
Chirurgia MOHS A Cancerelor Cutanate

Metoda MOHS pentru tratamentul carcinoamelor cutanate.

Carcinoamele cutanate sunt bazocelulare sau spinocelulare

Majoritatea carcinoamelor bazocelulare cutanate nu pun probleme deosebite, nu metastazeaza decât rareori in forme deosebit de avansate si agresive, evoluează lent de-a lungul anilor si daca sunt tratate corect, se vindecă.

Formate prin inmulțirea anormală a celulelor bazale, existente in mod natural in epiderm, carcinoamele bazocelulare sunt diagnosticate după semne clinice ca o leziune relativ recentă care crește in volum si suprafață si care seamană inițial cu o veziculă perlată sau un coș, dar care se extinde și uneori se ulcerează central și nu se vindecă spontan.

Pentru diagnosticul de certitudine este necesar diagnosticul histopatologic.

Acest lucru implică necesitatea realizării unei biopsii a leziunii, aspectul microscopic fiind de maximă specificitate.

Carcinoamele spinocelulare se formează prin inmulțirea anormală a celulelor spinoase ale epidermului. Se caracterizează prin apariția pe suprafața pielii sau a semimucoaselor a unei tumori adesea ulcerate care nu are tendință la vindecare spontană. Adesea observăm dezvoltarea acestei tip de tumora pe buza inferioară la fumatori sau la cei cu probleme dentare.

Epiteliomul spinocelular este mai agresiv decit cel bazocelular pentru ca are posibilitatea sa metastazeze. La inceput carcinoamele de orice tip pot fi confundate cu leziuni de acnee sau mici escoriații. Lipsa vindecării spontane a leziunii trebuie sa fie un semnal de alarmă și să indrepte pacientul către un consult dermatologic și chirurgical.

Ce determină acest tip de cancer cutanat ?

Peste 90% din cancerele de piele sint cauzate de expunerea la soare. Restul de 10% apar după radioterapie ori dupa o arsură accidentală cu arsenic. Desigur ca pielea alba, fenotip I, II si III, este mai expusă riscului arsurii solare pentru ca nu conține suficientă melanină care s-o protejeze.

Desi după un sezon de plaja pielea pare sa revină la normal pentru că se duce bronzul, riscul apariției cancerului cutanat este tot mai mare. Doar cinci arsuri severe de piele produse in timpul vieții dublează riscul de cancer cutanat la maturitate. Deteriorarea produsă de lumină este ireversibilă și cumulativă și asa se explica de ce boala apare chiar și după ce ani de zile pielea n-a mai fost expusă la soare.

Zonele cel mai frecvent afectate de aceste tumori sint tegumentele feței, scalpului si spatelui, iar evolutia deși lentă poate duce la mutilari incredibile. Daca in tratamentul tumorilor corporale exista suficienta piele sanatoasa in jur pentru inchiderea defectului postoperator, iar cicatricea este acoperita de haine, nu acelasi lucru se intimpla cind tumora afectează fața. Aici trebuie să facem economie de țesut și totuși să indepartam tumora “cu radacini cu tot”.

Dacă nu o facem, alte noi tumori vor rasări după un interval de timp. Gindiți-vă la o recidivă tumorală in apropierea ochiului, pe nas sau pe ureche. Retractarea zonei este și mai dificilă, deoarece resturi tumorale imposibil de detectat cu ochiul liber pot ramîne în straturile profunde musculare, cartilaginoase sau osoase.

Riscul de evoluție mutilantă și de deces din cauza difuziunii tumorale sporește in cazurile de recidivă cu 40% dacă nu se controlează intraoperator intinderea tumorii, practic celulă cu celulă. Pentru a fi sigur ca nu au ramas celule canceroase in zona, medicul care face excizia clasica taie o margine de siguranta mult mai mare decit ar fi nevoie in realitate.

Tratamentul cu cea mai mare rata de succes este chirurgia micrografica MOHS, deoarece permite Chirurgului Plastician  sa cartografieze extinderea tumorala. Denumirea ei este de fapt numele inventatorului ei, medicul american Dr. Frederic E. Mohs de la Centrul de Cercetare a Cancerului al Universitatii Wisconsin.

Metoda care consta in analiza histologica pas cu pas in timpul operatiei este unica in precizie si da o sansa de vindecare de 99%, cea mai mare din toate metodele posibile.
Avantajul acestei proceduri, utilizata curent de peste 20 de ani in SUA si Europa de vest si din 2012 si in clinica noastra, este ca poate eradica tumora conservind cu precizie tesutul sanatos, totul in anestezie locala sau generală și în aceeași zi de operație.

Pacientul asteapta pina cind analiza histologica efectuata din piesa congelata la Cryostat, da sentinta: tesutul este curat de celule canceroase si se poate trece la inchiderea defectului rezultat prin excizie si la reconstructia cutanata dupa regulile chirurgiei estetice. Combinind cercetarea histologica a marginilor si profunzimii tumorale, metoda ofera pacientului operat certitudinea diagnosticului in timpul interventiei si cea mai mare sansa de vindecare fara recidiva.

Suntem printre putinele clinici din tara in care aceasta metoda a fost implementata si avem deja un numar mare de cazuri operate. Beneficiem de un laborator modern de histologie cutanata , http://www.bioclinica.ro/index.php?section=download&cat=4 ,  in care lucreaza medici specializati in aceasta procedura. Avem posibilitatea in situatii dificile sa obtinem on-line opiniile colegilor nostri din clinici de prestigiu aflate in strainatate.

CONTACT
close slider

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Telefon (obligatoriu)

Mesaj