Chirurgia reconstructivă a nervilor periferici
Sistemul nervos periferic (SNP) cuprinde acele componente ale sistemului nervos, care se află în afara creierului şi a măduvei spinării.
Nervii cranieni, nervii spinali şi ganglionii spinali cu prelungirile lor formează sistemul nervos central (SNC).
Reconstituirea corectă a nervilor periferici lezaţi sau distruşi este cea mai mare realizare a Microchirurgiei Reconstrucive. Sa descoperit că dacă distanţa dintre doi nervi lezaţi este mult prea mare, este necesară utilizarea grefelor nervoase, şi anume, prelevarea unor fragmente din alţi nervi, cu o importanţă mai mică în economia generală a organismului, pentru a reface continuitatea nervului lezat.
Această metodă microchirurgicală de sutură a nervilor a pornit de la realizarea faptului că sutura nervilor trebuie să aibă loc în cadrul unei decomprimări totale. Dacă nervii sunt suturaţi sub tensiune (încordare) rezultatul cel mai probabil este apariţia unor cicatrici în locul suturii, constituind un fel de barieră mecanică care împiedică respectiv incapacitatea vindecări suturi fibrelor nervoase. Raţionamentul de la care a pornit a fost simplu şi anume că nervii reacţionează la presiune sau întindere ca şi orice alt ţesut rezultând cicatrici. Pentru ca aceste cicatrici să fie evitate este necesar ca sutura nervilor să aibă loc sub o decomprimare totală, iar perioada de timp necesară regenerării să fie cât mai lungă.
Principiile de standard internaţional aplicate de către doctorul Mihail COJOCARU în chirurgia nervilor periferici au ajutat la vindecarea şi obţinerea diferitelor abilităţi pierdute datorită lezării nervilor periferici.