Selectează o Pagină

TOTUL DESPRE EPILAREA DEFINITIVĂ

1. Epilarea definitivă se obține prin distrugerea rădăcinilor firelor de păr aflate în derm, prin intermediul căldurii-temperatura de 70 grade Celsius la care sunt aduse celulele germinative ale firelor de păr, selectiv, cu grija de a proteja epiderma de pericolul producerii unei arsuri.

2. Epilarea definitivă are caracter defintiv – în sensul că foliculii pilosii distruși (rădăcinile de păr) nu se mai refac atunci când tratamentul este efectuat corect-echipament de calitate, parametrii de lucru aleși corespunzător, algoritmul tratamentului respectat întocmai.

3. În momentul nașterii, în dermul corpului nostru există un număr de aproximativ 5 milioane foliculi piloși ( rădăcini ale firelor de păr ). Acești foliculi produc păr de tip velus-puf- până la intrarea în pubertate, când-sub influența hormonilor sexuali-o parte din foliculii care produceau păr velus se transformă și produc păr de tip terminal – adică fire groase și pigmentate mult mai intens.

Ceea ce tratăm în procesul de epilare definitivă sunt acești foliculi ale firelor terminale, pe care căldura intensă ce o absorb în timpul tratamentului de epilare definitive îi distruge definitiv, în locul acestora apărând folicului de păr miniaturizați ( acesta fiind mecanismul dominant ), o mică parte fiind înlocuiți de rămășițe fibrotice.

Acestea se întâmplă la aproximativ 2 ani de la începerea tratamentului. De aceea epilarea definitivă are character permanent, pentru că acești foliculi o dată distruși nu mai pot fi recreati.

4. Epilarea definitivă este realizată prin intermediul luminii, numindu-se de aceea fotoepilare (gr photos = lumină). Lumina utilizată provine fie dintr-un aparat laser, fie dintr-un echipament cu lumină intensă pulsată (IPL în engl = Intensed Pulsed Light ).

Lumina utilizată în tratamentul de epilare definitivă trebuie să aibă anumite caracteristici, ce sunt dictate chiar de către caracteristicile firelor de păr și ale pielii. Lungimea de undă, intensitatea, puterea, timpul de acțiune, timpul de relaxare trebuie să fie potrivite cu grosimea firului de păr (ce poate fi mai subțire sau mai gros), culoarea firului de păr (ce poate fi mai blond, mai roșcat, șaten sau brunet), adâncimea la care se găsește în derm foliculul pilos ( ce este mai profundă în zona inghinală, de pildă ) și culoarea pielii ( există 6 tipuri de piele conform scalei Fitzpatrick, de la alb albinos la negru african ).

5. Tratamentul de epilare definitivă este pentru cei care au răbdare și care înțeleg mecanismul distrugerii treptate a foliculilor. Ședințele de epilare definitivă sunt programate conform unui algoritm ce respectă fiziologia creșterii firelor de păr. Niciodată nu avem la un anumit moment dat toate firele crescute, din toți foliculii.

Firele de păr cresc după un „program” ce comportă 3 faze: de creștere, de stagnare și de regresie ( denumirile medicale sunt anagen, catagen și respectiv, telogen ).

Tratamentul de epilare definitivă este util și eficient numai în faza în care firele de păr există în teacă lor, acesta find momentul în care căldura produsă este condusă de către fir direct la celulele germinative ale foliculului pilos. În oricare din celelalte două faze, tratamentul nu își realizează scopul-acela de distrugere a rădăcinilor, din cauza ca firul de păr nu comunică direct că radacina. Iată de ce ședințele urmează această ciclicitate și se repetă: pentru a reuși să „prindem” în faza de creștere firele de păr.

6. Timpul ce trebuie să treacă între două ședințe de tratament este diferit în funcție de zona epilată. Poate ați observat că-dacă sunteți printre acelea care își epilează zona de deasupra buzei superioare ( sau mustață, pentru cele directe ) că părul aici crește mult mai repede decât pe picioare. Motivul este că suntem programați genetic astfel; și astfel ședințele de epilare facială se realizează la un interval de timp diferit de cele pentru gambe sau axilă-pentru a suprapune aplicarea luminii laserului sau IPL peste fazele de creștere a părului din aceste zone.

7. Este o diferență fundamentală și imensă între epilare definitivă și epilare totală. După fiecare ședința de epilare, rezultatul este total, dar temporar. Ce înseamnă aceasta? Că părul cade total ( sau aproape total ) , dar efectul acesta se menține doar până la următoarea ședință, când „valul 2” sau „valul 3…5,6″ ajung în fază de creștere și atunci devin vizibile la suprafața pielii. Părul nu crește”la loc”, ci este pur și simplu alt păr, provenind din alte rădăcini decât cele care au fost deja distruse la ședința anterioară.

Bun. Acum, după încheierea cursului terapeutic compus din 6, 8, 10 sau 12 ședințe de epilare defintiva (acestea sunt doar exemple), se constată ca epilarea este parțială, dar definitivă. Ce înseamnă acesta? Se mai vede încă puțin păr-acest păr este mult mai fîn și mai depigmentat, dar efectul se menține.

8. Tratamentul de fotoepilare definitivă nu poate niciodată distruge toți foliculii de păr dintr-o anumită zonă, fie ea axilă, bikini sau gambe. Intodeauna vor mai rămâne câteva fire de păr miniaturizate. Iată orientativ câteva procente medii de curățare a câtorva zone mai frecvent solicitate:

  • axilă 80-90%
  • zonă inghinală 90-95%
  • față 50-70%
  • coapse 60-70%
  • gambe 90-95%

9. Fotoepilarea este considerată a fi definitivă atunci când efectul obținut se menține cel puțin cât toată durată unui ciclu complet de creștere a firelor de păr. Sunt anumiți specialiști în lasere care afirmă că la această durată mai trebuie adăugate 6 luni. De aceea este folosit și termenul epilare de lungă durată, Deși au existat solicitări de-a lungul timpului, nici una dintre clinicile renumite din State sau Europa de Vest nu acordă garanții care să acopere „recreșterea” părului. Motivul este că acești foliculi piloși sunt condiționați hormonal și că nu se poate previziona cu certitudine dacă o anumită persoană nu va avea o oarecare fluctuație hormonală care să stimuleze alți-de subliniat alți-foliculi să transforme părul velus în păr terminal, gros și pigmentat.

Așadar, fie îți faci tratamentul fiind sigură ca te înscrii între cei 85 % dintre cele câteva milioane de persoane din întreagă lume care au avut acest tratament în ultimii 10 ani realizat cu succes, fie-din teamă indusă de neprofesionsiti că „părul sigur crește după 3 ani”-stai așa și nu faci nimic.

10Epilarea definitivă este expresia uzuală folosită de milioane de femei din întreaga lume care caută acest tratament pe internet sau întrebând prietene și cunoștințe. Pentru a fi corecți semantic-adică pentru a folosi cuvintele cele mai potrivite cu noțiunile pe care le desemnează-trebuie să vorbim despre foto depilare ( pentru că epilarea se referă la părul de deasupra și de desubtul pielii, iar depilarea la părul de la suprafața pielii) progresivă ( pentru că nu e dintr-o data ) de lungă durată ( pentru că fiind inventată și folosită la scară largă doar de 10-15 ani, nimeni nu a parcurs durată de viață medie a unei persoane – care este de aproximativ 70 ani.

CONTACT
close slider

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Telefon (obligatoriu)

Mesaj