fbpx

1. Epilarea definitiva se obtine prin distrugerea radacinilor firelor de par aflate in derm, prin intermediul caldurii – temperatura de 70 grade Celsius la care sunt aduse celulele germinative ale firelor de par, selectiv, cu grija de a proteja epiderma de pericolul producerii unei arsuri.

2. Epilarea definitiva are caracter defintiv – in sensul ca foliculii pilosii distrusi  (radacinile de par) nu se mai refac atunci cand tratamentul este efectuat corect – echipament de calitate, parametrii de lucru alesi corespunzator, algoritmul tratamentului respectat intocmai.

3. In momentul nasterii, in dermul corpului nostru exista un numar de aproximativ 5 milioane foliculi pilosi ( radacini ale firelor de par ). Acesti foliculi produc par de tip velus – puf- pana la intrarea in pubertate, cand – sub influenta hormonilor sexuali – o parte din foliculii care produceau par velus se transforma si produc par de   tip terminal – adica fire groase si pigmentate mult mai intens. Ceea ce tratam in procesul de epilare definitiva sunt acesti foliculi ale firelor terminale, pe care caldura intensa ce o absorb in timpul tratamentului de epilare definitive ii distruge definitiv, in locul acestora aparand folicului de par miniaturizati ( acesta fiindmecanismul dominant ), o mica parte fiind inlocuiti de ramasite fibrotice. Acestea se intampla la aproximativ 2 ani de la inceperea tratamentului. De aceea epilarea definitiva are character permanent, pentru ca acesti foliculi o data distrusi nu mai pot fi recreati.

4. Epilarea definitiva este realizata prin intermediul luminii, numindu-se de aceea fotoepilare. (gr photos = lumina). Lumina utilizata provine fie dintr-un aparat laser, fie dintr-un echipament cu lumina intensa pulsata ( IPL in engl = Intensed Pulsed Light ). Lumina utilizata in tratamentul de epilare definitiva trebuie sa aiba anumite caracteristici, ce sunt dictate chiar de catre caracteristicile firelor de par si ale pielii. Lungimea de unda, intensitatea, puterea, timpul de actiune, timpul de relaxare trebuie sa fie potrivite cu grosimea firului de par (ca poate fi mai subtire sau mai gros), culoarea firului de par (ce poate fi mai blond, mai roscat, saten sau brunet), adancimea la care se gaseste in derm foliculul pilos ( ce este mai profunda in zona inghinala, de pilda ) si culoarea pielii ( exista 6 tipuri de piele conform scalei Fitzpatrick, de la alb albinos la negru african ).

 5. Tratamentul de epilare definitiva este pentru cei care au rabdare si care inteleg mecanismul distrugerii treptate a foliculilor. Sedintele de epilare definitva sunt programate conform unui algoritm ce respecta fiziologia cresterii firelor de par. Niciodata nu avem la un anumit moment dat toate firele crescute, din toti foliculii.  Firele de par cresc dupa un „program” ce comporta 3 faze: de crestere, de stagnare si de regresie ( denumirile medicale sunt anagen, catagen si respectiv, telogen ). Tratamentul de fotoepilare definitiva este util si eficient numai in faza in care firele de par exista in teaca lor, acesta find momentul in care caldura produsa este condusa de catre fir direct la celulele germinative ale foliculului pilos. In oricare din celelalte doua faze, tratamentul nu isi realizeaza scopul – acela de distrugere a radacinilor, din cauza ca firul de par nu comunica direct ca radacina. Iata de ce sedintele urmeaza aceasta ciclicitate si se repeta: pentru a reusi sa „prindem” in faza de crestere firele de par.

6. Timpul ce trebuie sa treaca intre doua sedinte de tratament este diferit in functie de zona epilata. Poate ati observat ca – daca sunteti printre acelea care isi epileaza zona de deasupra buzei superioare ( sau mustata, pentru cele directe ) ca parul aici creste mult mai repede decat pe picioare. Motivul este ca suntem programati genetic astfel; si astfel sedintele de epilare faciala se realizeaza la un interval de timp diferit de cele pentru gambe sau axila – pentru a suprapune aplicarea luminii laserului sau IPL peste fazele de crestere a parului din aceste zone.

7. Este o diferenta fundamentala si imensa intre epilare definitiva si epilare totala. Dupa fiecare sedinta de epilare, rezultatul este total, dar temporar. Ce inseamna aceasta? Ca parul cade total ( sau aproape total ) , dar efectul acesta se mentine doar pana la urmatoarea sedinta, cand „valul 2” sau „valul 3…5,6″ ajung in faza de crestere si atunci devin vizibile la suprafata pielii. Parul nu creste ” la loc”, ci este pur si simplu alt par, provenind din alte radacini decat cele care au fost deja distruse la sedinta anterioara. Bun. Acum, dupa incheierea cursului terapeutic compus din 6, 8, 10 sau 12 sedinte de epilare defintiva ( acestea sunt doar exemple), se constata ca epilarea este partiala, dar definitiva. Ce inseamna acesta? Se mai vede inca putin par – acest par este mult mai fin si mai depigmentat, dar efectul se mentine.

8. Tratamentul de fotoepilare defintiva nu poate niciodata niciodata distruge toti foliculii de par dintr-o anumita zona, fie ea axila, bikini sau gambe. Intodeauna vor mai ramane cateva fire de par miniaturizate. Iata orientativ cateva procente medii de curatare a catorva zone mai frecvent solicitate : axila 80-90%, zona inghinala 90-95%, fata 50-70% coapse 60-70%, gambe 90-95%.

9. Fotoepilarea este considerata a fi definitiva atunci cand efectul obtinut se mentine cel putin cat toata durata unui ciclu complet de crestere a firelor de par. Sunt anumiti specialisti in lasere care afirma ca la aceasta durata mai trebuie adaugate 6 luni. De aceea este folosit si termenul epilare de lunga durata, Desi au existat solicitari de-a lungul timpului , nici una dintre clinicile renumite din State sau Europa de Vest nu acorda garantii care sa acopere „recresterea” parului. Motivul este ca acesti foliculi pilosi sunt conditionati hormonal si ca nu se poate previziona cu certitudine daca o anumita persoana nu va avea o oarecare fluctuatie hormonala care sa stimuleze alti – de subliniat alti – foliculi sa transforme parul velus in par terminal, gros si pigmentat. Asadar, fie iti faci tratamentul fiind sigura ca te inscrii intre cei 85 % dintre cele cateva milioane de persoane din intreaga lume care au avut acest tratament in ultimii 10 ani realizat cu succes, fie – din teama indusa de neprofesionsiti ca „parul sigur creste dupa 3 ani” – stai asa si nu faci nimic.

 10Epilare definitiva este expresia uzuala folosita de milioane de femei din intreaga lume care cauta acest tratament pe internet sau intreband prietene si cunostinte. Pentru a fi corecti semantic – adica pentru a folosi cuvintele cele mai potrivite cu notiunile pe care le desemneaza – trebuie sa vorbim despre foto depilare ( pentru ca epilarea se refera la parul de deasupra si de desubtul pielii, iar depilarea la parul de la suprafata pielii) progresiva ( pentru ca nu e dintr-o data ) de lunga durata ( pentru ca fiind inventata si folosita la scara larga doar de 10-15 ani, nimeni nu a parcurs durata de viata medie a unei persoane- care este de aproximativ 70 ani.