Selectează o Pagină

KERATOZA SEBOREICA (VERUCA SEBOREICA)

Este cea mai frecventa tumora cutanata. Evolutia este benigna (necanceroasa) si poate apare oriunde pe piele cu exceptia palmelor si talpilor, mai ales in arii seboreice (cu secretie crescuta de grasime). Pot fi unice sau multiple (situatie des intalnita).

 Care este aspectul keratozei seboreice?

140116151333189718

 

 

 

Apare pe pielea normala sub forma unei suprafete plane sau supradenivelare mica alb-galbuie care in evolutie se ingroasa formand o suprafata verucoasa. Majoritatea sunt brune cu nuante de la maron deschis la maron inchis. Suprafata este moale si catifelata cu dopuri galbui in suprafata. Au dimensiuni de la cativa milimetri la cativa centimetri. Uneori se detaseaza spontan fragmentar sau in totalitate lasand o suprafata usor umeda. Debuteaza frecvent in decadele 4-5 de viata. Ocazional apar in sarcina sau dupa tratament cu hormoni estrogeni. Copiii sunt rar afectati.

Care este cauza aparitiei keratozei seboreice?

Cauza exacta a aparitiei keratozei seboreice ramane necunoscuta. Exista cazuri familiale. Anumite studii sugereaza faptul ca expunerea excesiva solara ar favoriza aparitia keratozei seboreice.

Este periculoasa keratoza seboreica?

Keratoza seboreica este o formatiune cu evolutie benigna si cronica. Aceste leziuni trebuie examinate de un dermatolog, mai ales in situatiile cand cresc rapid, devin negre, sangereaza sau determina mancarime locala. In aceste cazuri sunt greu de distins de cancerele cutanate, astfel incat se impune biopsia lor (indepartarea si examinarea la microscop pentru un diagnostic corect). Ocazional apar brusc mai multe leziuni ce pot fi semnul unei afectiuni interne serioase.

Cu ce se poate confunda keratoza seboreica ?

Keratoza seboreica poate fi confundata cu verucile vulgare (negii), nevii pigmentari (alunitele), keratozele actinice (leziuni precanceroase) si cancerele de piele (melanom, carcinoame cutanate). Din acest motiv, examinarea unei astfel de leziuni de catre un medic specialist dermatolog este obligatorie.

Care este tratamentul keratozei seboreice?

Tratamentul este chirurgical si presupune excizia formatiunii tumorale. Defectul ramas poate fi suturat daca tumora a fost de dimensiuni mici. In alte cazuri se practica:

  • acoperire cu grefa PPLD
  • acoperite cu lambouri locale sau de vecinatate
  • acoperite cu lambouri de la distanta sau liber transferate microchirurgical

CONTACT
close slider

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Telefon (obligatoriu)

Mesaj