Leziuni de Plex Brahial
Plexus Brachialis Lesionen
Plexul brahial are originea în ramurile ventrale ale nervilor spinali C5, C6, C7, C8 şi T1 care susţin toţi muşchii membrelor superioare. Are forma unui triunghi cu baza la coloana vertebrală şi vârful în axilă. El este format din diviziuni, rădăcini, trunchiuri şi fascicule din care pornesc ramurile colaterale şi terminale şi aparţine sistemului nervos periferic. Din ramurile terminale ale plexului brahial (fasciculul lateral, fasciculul medial, fasciculul posterior )se formează principalii nervi ai braţului :
- nervul median
- nervul ulnar
- nervul radial.
Leziunile plexului brahial pot fi cauzate :
- de presiunea cârjelor asupra cordoanelor nervoase din axilă;
- de tracţiunea cervicală şi flexia laterală în cursul naşterilor cu forcepsul sau în urma căderilor de pe motocicletă în viteză.
Reţeaua de nervi dintre claviculă şi prima coastă este presată ajungându-se la o ruptură cauzată de întinderea prea mare a fasciculelor nervoase. Această „ruptură” poartă numele de leziune a plexului brahial.
Urmările acestor accidente sunt cât se poate de diferite. Aceste afecţiuni pot avea urmări ireversibile, ireparabile (paralizii ale braţului şi umărului) cât şi temporare, remediabile în timp. Intervenţia chirurgicală de reconstruire a defectelor plexului brahial cauzate de diferite accidente se plasează printre cele mai dificile intervenţii din chirurgia plastică şi cu cele mai multe complicaţii, o operaţie necesitând de multe ori chiar 12 ore.Pe lângă elementele de bază ale acestei „intervenţii-maraton”, este să folosesc metoda de electroneurodiagnosticare intra-operativă. S-a dezvoltat metoda „stimulării electrice transcraniene intra-operativă a cortexului motor”. După o muncă îndelungată de cercetare s-a putut dovedi faptul că prin această metodă, deseori de o imporţantă vitală pentru un chirurg, se poate realiza un test funcţional al fibrelor motorii a rădăcinilor nervoase.