Selectează o Pagină

Otoplastia (corectarea urechilor decolate)

Chiar dacă urechile sunt doar un pic deformate, acest neajuns poate duce la frustrarea copilului şi la problemele de adaptare printre colegii săi de şcoală. Chiar şi pentru adulţi efectele sunt nu numai de ordin estetic, dar şi de ordin psihic şi social. Tehnica din acest domeniu permite nu numai îndreptarea urechilor, ci şi modelarea sau reducerea mărimii lor.  Adesea, persoanele adulte recurg la această intervenţie, în combinaţie cu alte operaţii de chirurgie plastică facială.
                     
Otoplastia, corectarea urechilor decolate, se face pentru a apropia urechile de cap sau pentru a le face mai mici. De obicei urechile decolate sunt asimetrice, una fiind mai decolată decât cealaltă; de asemenea pot exista diferenţe de mărime între cele 2 urechi.  Scopul operaţiei este de a restabili această simetrie dar nu trebuie omis că poate nu va fi perfectă.

Ce pacienţi pot beneficia de otoplastie?

Cei mai mulți pacienți care apelează la otoplastie sunt cei care au urechile decolate sau care doresc să își reducă dimesiunea urechilor. Cele mai multe otoplastii sunt efectuate pe copii între 7-14 ani. În general, urechile au încheiată dezvoltarea la vârstă de 7 ani.

Pentru că glumele pe seama urechilor în perioada școlară pot diminua încrederea în sine a copilului, mulți părinți apelează la această procedură de la o vârstă fragedă a copilului pentru că rezultatele se mențin toată viața. Este indicat ca operația să se facă înainte că pacientul să între în colectivităti (gradinită, scoală), pentru a evita apariția unor traume psihice datorate unor comentarii nefavorabile.

Este de preferat că inițiativa pentru operație să vină în primul rând din partea copiilor, care astfel sunt mai cooperanți și mai mulțumiți de rezultat. La adult, operația se poate desfășura de asemenea fără nici un fel de probleme.

Care sunt riscurile operației ?

De mulți ani, copii, adolescenții și adulții apelează la această operație de urechi fără complicații majore, dar ca orice procedură chirurgicală implică un anumit grad de risc. Toate aceste riscuri și implicații le puteți discuta cu doctorul plastician în cadrul consultației. Posibile complicații pot include:

  • hematoame la un număr foarte mic de pacienți. Dacă acestea nu se resorb singure, vor trebui evacuate de chirurg.
  • Infecția cartilajului urechii este iarăși o complicație foarte rară dar care poate apărea. De obicei astfel de infecții sunt tratate cu antibiotice, rareori se apelează la chirurgie pentru a drena zonele infectate.

Nu există operaţie care să nu implice un risc, dar când operaţia este făcută de un chirurg plastician experimentat, complicaţiile sunt rare şi de obicei minore.

Există diferenţe foarte mari între pacienţi în ceea ce priveşte capacitatea de vindecare, astfel că rezultatul nu este niciodată complet predictibil.

Indicaţii preoperatorii

  • nu mâncaţi şi nu beţi nimic după miezul nopţii, înaintea operaţiei;
  • este interzisă administrarea aspirinei şi a medicamentelor ce o conţin, cu 2 săptămâni înainte de operaţie;
  • la femei, de regulă operaţia trebuie făcută în afara perioadei menstruale;
  • trebuie să anunţaţi chirurgul şi medicul anestezist dacă aveţi probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
  • trebuie să anunţaţi medicul dacă purtaţi proteze dentare sau lentile de contact;
  • dacă fumaţi, planificaţi să vă lăsaţi cu cel puţin 1-2 săptămâni înainte de operaţie şi nu vă apucaţi decât după minimum 2 săptămâni după operaţie;
  • evitaţi să vă expuneţi în exces la soare înainte de operaţie, în special regiunea facială;
  • nu urmaţi o dieta strictă înainte de operaţie deoarece poate întârzia vindecarea;
  • dacă răciţi sau faceţi o infecţie de orice fel, operaţia trebuie amânată.

În ce constă operația de otoplastie?

La copiii foarte mici se preferă anestezia generală, iar la copiii mai mari şi adulţi, anestezia locală, combinată cu o anestezie intravenoasă uşoară. Operaţia durează aproximativ 1 oră.

Incizia se face în spatele urechii pentru a evidenția cartilajul. Ulterior, cu ajutorul unor fire neresorbabile, cartilajul este remodelat fiind plicaturat și apropiat de cap. După controlul hemostazei, se face sutura la piele. Procedura presupune o incizie mică în spatele urechii. Cartilajul va fi expus, remodelat și urechea poziționată mai aproape de cap. În cazuri rare, părți din cartilaj sunt înlăturate pentru modificarea formei. Pentru a asigura simetria, operația se desfășoară la ambele urechi chiar dacă una este mai decolată.O cicatrice puțin vizibilă va rămâne pe spatele urechii.

Capul pacientului va fi înfășurat în bandaj preferabil 3-7 zile după operație. Eventual acesta va fi înlocuit de o bentiță elastică specială pentru astfel de operații. Durerea este minimală, dar pot apărea mâncărimi sau dureri ușoare în primele zile după operație. Firele sunt înlăturate într-o săptămâna după operație sau se vor dizolva de la sine, în funcție de tipul lor. Adulții se pot întoarce la muncă după 2-3 zile iar copii după 7 zile se pot întoarce la școală.       

Alte probleme cosmetice ale urechii ce pot fi tratate:

  • Ureche disproporționat de mică
  • Marginea exterioară a urechii lipsă
  • Probleme cu lobul urechii: găuri pentru cercel prea largi sau lob despicat.

Spitalizarea postoperatorie

Operaţia se poate face ambulator sau cu o spitalizare de 24 de ore. Trebuie purtat un bandaj compresiv timp de 1 săptămână, după care se indica purtarea unei cordeluţe pentru incă 1 luna. Firele se scot dupa 14 zile, acest lucru putând fi rezolvat fără probleme de medicul de familie al fiecăruia.

Recuperarea postoperatorie

Copiii se pot întoarce în colectivitate după o săptămână (dar trebuie supravegheaţi în prima lună) iar adulţii pot relua lucrul după 2 – 3 zile.

Când voi vedea rezultatul?

După vindecare, mulți pacienți au relatat un nivel ridicat de confort. Pacienții care se așteaptă la urechi perfect simetrice și care nu doresc îmbunătățire, ci perfecțiune pot fi nemulțumiți. De aceea discutarea tuturor aspectelor implicate cu chirurgul înaintea operației este esențială pentru obținerea unui rezultat satisfăcător.

Rezultatele acestei operaţii sunt foarte bune, dar nu trebuie să vă aşteptaţi ca după intervenţie urechile să fie perfect simetrice, lucru care de altfel este şi nenatural.

Aflaţi cum puteţi beneficia de această intervenţie. Programaţi-vă pentru o consultaţie la Dr. Mihail COJOCARU .

Pacienţii noştrii beneficiază de:

Siguranţă

  • echipament şi sală modernă;
  • echipă cu experienţă vastă:
  • cu peste 10.000 de intervenţii efectuate;
  • echipa anestezică condusă de Dr. Ovidiu BEDREAG , ce asigură comfort intră şi postoperator;
  • monitorizare postoperatorie continuă realizată de un medic chirurg plastician şi un medic anestezist ;

Consult interdisciplinar

  • consult preanestezic;
  • consult psihologie;
  • analize medicale, EKG;

Servicii anexe

  • anestezie (generală, peridurală, i.v. sau locală);
  • medicaţie postoperatorie (antibiotice, antalgice, anticoagulante, etc);
  • pansamente şi controale periodice;
Cât timp va trebui să țin legătură cu chirurgul plastician?

Vizitele de urmărire sunt importante pentu monitorizarea întregului proces de vindecare. Prima vizită se va face a două zi după operație. Doctorul vă poate solicita să veniți la încă 1-2 controale pentru a monitoriza atent rezultatele pe termen lung. Dacă sunt fire vizibile se scot la 7-9 zile de către medicul chirurg

Preţul operaţiei de otoplastie variază între 800 şi 1800 Euro (preţul include toate serviciile de mai sus şi o zi de spitalizare).

OTTOPLASTIE CAZURI CLINICE

author avatar
Dr. Mihail COJOCARU

PROMOTII LA MARIRE BUZE SI BOTTOX

Verified by MonsterInsights