Selectează o Pagină

RECONSTRUCTIA DE SANI

Reconstructia sinului ce a fost indepartat dupa cancer sau alte boli, este una din cele mai pline de satisfactii operatii din ziua de azi. Noile metode chirurgicale au facut posibila creearea unui sin caare sa semene cu cel restant. Frecvent, reconstructia este posibila imediat dupa mastectomie, astfel incit pacienta se trezeste cu un sin nou evitind sa treaca prin experienta pierderii unui sin. Reconstructia de sin este o procedura complexa. Exista mai multe optiuni de luat in considerare pentru dvs. si chirurgul dvs.. Brosura va va da notiunile de baza despre operatie – cind este adecvata, cum se face si la ce rezultate sa va asteptati. Intrebati chirurgul dvs. daca aveti vreo nelamurire.

CELE MAI BUNE CANDIDATE Majoritatea pacientelor dupa mastectomie sint potrivite din punct de vedere medical pentru mastectomie, multe in acelasi timp cu mastectomia. Cele mai bune candidate sint cele la care cancerul s-a excizat cit mai bine posibil. Totusi, exista motive serioase de temporizare. Multe femei nu se simt confortabil sa ia in considerare toate optiunile in timp ce se lupta sa admita ca au cancer. Altele, pur si simplu, nu mai doresc operatii. Unele paciente pot fi sfatuite sa astepte mai ales daca se va folosi pentru reconstructie o tehnica mai complicata utilizind lambouri tegumentare si tesuturile subiacente. Femei cu alte probleme medicale: obezitate, HTA, fumat, pot fi sfatuite sa astepte. Oricum, trebuie sa fiti informate despre reconstructia de sin pentru a va pregati cu mai mult optimism.

RISCURILE Teoretic toate operatiile implica riscuri, nespecifice si specifice. In general problemele obisnuite ale operatiilor cum sint: hemoragia, colectia de lichide, tesut cicatricial excesiv, dificultatile de anestezie pot apare desi sint rare. Fumatoarele sint sfatuite sa renunte la nicotina cu 3-4 saptamini inainte, deoarece afecteaza vindecarea, ducind la cicatrici vicioase si recuperare postoperatorie prelungita. Uneori aceste complicatii sint atit de severe incit necesita o a 2-a operatie. Daca se foloseste un implant, exista posibbilitatea de a se infecta, mai ales in primele 2 saptamini. In acest caz implantul trebuie indepartat pentru ceva timp pina cind dispare infectia. Un nou implant se poate introduce peste citeva luni. Cea mai comuna problema, contractia capsulara, cind cicatricea sau capsula din jurul implantului incepe sa se stringa. Presarea implantului duce la senzatia de sin indurat. Tratamentul necesita indepartarea implantului si a tesutului cicatricial. Nu sint efecte secundare asupra bolii de baza a sinului; nu interfera cu chimioterapia sau radioterapia. Chirurgul va va recomanda mamografii repetate la ambii sini. Daca este vorba de un implant in reconstructia sinului mergeti la un centru specializat in radiografia sinului pentru a se tine cont de implant. Femeile care amina reconstructia, trec pritr-o perioada dificila de adaptare psihica la realitate. Asa cum ii trebuie timp sa se obisnuiasca cu pierderea sinului, imediat ce se gindeste la o noua operatie devine anxioasa si confuza.

PREGATIREA OPERATIEI Puteti incepe sa discutati despre operatie imediat ce vi s-a pus diagnosticul de cancer. Ideal, ar fi ca chirurgul generalist si cel plastician sa lucreze impreuna, pentru gasirea unei solutii favorabile dvs. Dupa evaluarea starii dvs. de sanatate, vi se va explica ce tehnici reconstructive sint optime pentru virsta dvs., sanatatea, anatomia, tesutul si telul dvs. Discutati mai ales sincer despre asteptarile dvs. Vi se vor arata riscurile si optiunile. Operatia va poate imbunatati aspectul si reda increderea de sine. Vi se va explica anestezia, facilitatile itilizate, locul unde va avea loc operatia si costurile. In majoritatea cazurilor asigurarile vor acoperi costurile. Oncologul si chirurgulplastic vaa vor da instructiuni despre cum sa va pregatiti pentru operatie, ce dieta sa urmati,fumat, evitare medicamentelor si a vitaminelor. Asigurati-va sa aveti un insotitor pentru a va duce acasa si pentru a va ajuta citeva zile postoperator daca e cazul. Operatia necesita neaparat internare. Stadiul de reconstructie, creearea sinului se realizeaza cu anestezie generala; procedurile ulterioare pot necesita doar anestezie locala combinata cu sedare. Veti fi treaz dar relaxat. Daca vi se va recomanda utilizarea unui implant, veti dori sa discutati ce fel de implant sa folositi. Un implant de sin este un invelis de silicon umplut cu gel siliconic sau solutie salina. Vi se va explica ce avantaje prezinta fiecare.

OPERATIA Exista mai multe optiuni pentru reconstructia sinului pe care chirurgul le va discuta cu dvs.

EXPANDAREA TISULARA cea mai comuna tehnica, combina expandarea tegumentara cu insertia implantului.

Dupa mastectomie, se va insera un expander sub piele si muschiul pectoral. Printr-o valva ingropata sub piele, va injecta periodic ser fiziologic pentru a umple gradual expanderul timp de citeva saptamini sau luni. Dupa ce aria tegumentara s-a intins suficient, expanderul se indeparteaza in a 2-a operatie si se va plasa in loc un implant permanent. Unele expandere se pot lasa pe loc ca un omplant final. Complexul areolar se va reconstrui ulterior. Unele paciente nu necesita expandare tisulara prealabila. La acestea, chirurgul va introduce implantul definitiv in prima operatie.

 

RECONSTRUCTIA UTILIZIND LAMBOURIAlternativa prin care se creeaza un lambou tegumentar utilizind tesuturi luate din alte parti ale corpului, cum ar fi:spatele, abdomenul sau fesele.

Una din tehnici- tesutul ramine atasat de locul sau de origine, mentinind aportul sanguin. Lamboul consistind din piele, grasime, muschi cu aportul lor sanguin, este tunelizat sub pielea toracelui creind un buzunar pentru implant sau in anumite cazuri creind sinul insusi; fara a fi nevoie de implant. Alta tehnica chirurgicala foloseste tesuturi ce sint indepartatechirurgical de pe abdomen, coapse sau fese, apoi,se transplanteaza la torace prin conectarea vaselor proprii la cele din regiunea toracelui. Aceasta procedura necesita aptitudini de microcchirurgie. Vor ramine cicatrici in ambele locuri: cel donator si cel receptor, recuperarea va dura mai mult. Pe de alta parte cind sinul este reconstruit cu propriile tesuturi, rezultatele sint mult mai firesti si nu mai exista probleme in legatura cu o eventuala reactie ditiala este cea mai complexa. Ulterior, poate fi necesar sa se inlocuiasca expanderul cu un implant sau a se e respingere a implantului. In anumite cazuri este si avantajul obtinerii unui abdomen mai plat. Operatia in reconstrui complexul areolar. Multi chirurgi recomanda operatii ulterioare pentru a reduce, mari sau ridicaa sinul sanatos pentru a se potrivi cu cel nou creat. Aceste operatii lasa cicatrici si pot sa nu fie acoperite de asigurari.

POSTOPERATOR Va veti simti obosita si slabita pentru 1-2 saptamini. Disconfortul se poate controla cu medicamente. Va veti externa la 3-5 zile depinzind de complexitatea procedurii. Multe operatii necesita tuburi de dren pentru a indeparta colectiile de lichide ce pot apare; se indeparteaza in 7 zile. Firele se scot la 10-14 zile.

REVENIREA LA NORMAL Va dura pina la 6 saptamini sa va reveniti dupa operatie. Daca se folosesc implantele recuperarea este mai rapida. Operatia nu va restaura senzatia normala a sinului dvs., dar in timp sensibilitatea se va imbunatati. Majoritate cicatricilor se vor estompa, pe timpul a 1-2 ani, dar nu vor dispare complet. Cu cit calitatea reconstructiei va fi mai ridicata cu atit va vor deranja mai putin cicatricile. Respectati instructiunile chirurgului dvs. asupra momentului in care sa va reluati activitatea dvs. normala. Evitati sa ridicati greutati! Evitati sportul si activitatea sexuala timp de 3-6 saptamini.

NOUA DVS. IMAGINE Se poate intimpla ca sinul reconstruit sa arate mai bine decit cel natural. Nu va avea acelasi contur ca inainte si e posibil sa nu se potriveasca cu sinul restant. Dar aceste diferente le veti observa doar dvs. Pentru majoritatea pacientelor cu mastectomie operatia de reconstructie le va imbunatati calitatea vietii dupa operatie.

 

PROMOTII LA MARIRE BUZE SI BOTTOX