Selectează o Pagină

Introducere

Despicarea sau ruperea lobului urechii ,poate surveni accidental, traumatic (de obicei prin smulgerea cerceilor). Despicarea putand fi completa sau partial.Apare durere si sangerare, ca la orice rana, uneori purtarea cerceilor foarte grei timp indelungat duce la largirea orificiului din lobul urechii (despicare parţiala). Creeaza un prejudiciu estetic, face imposibila purtarea cerceilor. Scopul operaţiei este de a restabili această defectiune, prin refacerea lobului auricular,dar nu trebuie omis că poate nu va fi perfectă.

Cauzele despicarii lobului auricular :

 • cercei grei si lungi
 • traumatisme prin agatare, zdrobire
 • calitatea tesutului conjunctivo-elastic deficitara (nu depinde de varsta)

 

Ce pacienţi pot beneficia de interventia de reconstructive a lobului auricular?

Operaţia se face după vârsta de 4-5 ani, când urechea a atins aproape dimensiunile pe care le are un adult.Este indicat ca operaţia să se facă înainte ca pacientul să intre în colectivităţi (gradiniţă, şcoală), pentru a evita apariţia unor traume psihice datorate unor comentarii nefavorabile. Este de preferat ca iniţiativa pentru operaţie să vină în primul rând din partea copiilor, care astfel sunt mai cooperanţi şi mai mulţumiţi de rezultat.

Riscurile operaţiei

Nu există operaţie care să nu implice un risc, dar când operaţia este făcută de un chirurg plastician experimentat, complicaţiile sunt rare şi de obicei minore.  Există diferenţe foarte mari între pacienţi în ceea ce priveşte capacitatea de vindecare, astfel că rezultatul nu este niciodată complet predictibil.  Într-un procent redus pot apărea mici cheaguri de sânge în spatele urechii, la nivelul inciziei sau mici infecţii localizate la nivelul tegumentului sau al cartilajului, care se tratează cu antibiotic.

Indicaţii preoperatorii

 • nu mâncaţi şi nu beţi nimic după miezul nopţii, înaintea operaţiei;
 • este interzisă administrarea aspirinei şi a medicamentelor ce o conţin, cu 2 săptămâni înainte de operaţie;
 • la femei, de regulă operaţia trebuie făcută în afara perioadei menstruale;
 • trebuie să anunţaţi chirurgul şi medicul anestezist dacă aveţi probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sângerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
 • trebuie să anunţaţi medicul dacă purtaţi proteze dentare sau lentile de contact;
 • dacă fumaţi, planificaţi să vă lăsaţi cu cel puţin 1-2 săptămâni înainte de operaţie şi nu vă apucaţi decât după minimum 2 săptămâni după operaţie;
 • evitaţi să vă expuneţi în exces la soare înainte de operaţie, în special regiunea facială;
 • nu urmaţi o dieta strictă înainte de operaţie deoarece poate întârzia vindecarea;
 • dacă răciţi sau faceţi o infecţie de orice fel, operaţia trebuie amânată.

 

Intervenţia chirurgicală                                                                                                

La copiii foarte mici se preferă anestezia generală, iar la copiii mai mari şi adulţi, anestezia locală, combinată cu o anestezie intravenoasă uşoară. Operaţia durează aprox:  1 oră. Traumatismul acut e preferabil sa fie tratat imediat, ca orice rana.                                     Se dezinfecteaza plaga, se opreşte sangerarea si se poate reface lobul urechii cu pastrarea sau anularea gaurii pentru cercel. Daca a trecut mai mult timp de la accident si rana s-a vindecat singura sau daca e vorba despre o despicare partiala prin largirea orificiului, se poate remodela lobul urechii, de asemenea cu pastrarea sau anularea gaurii pentru cercel cu refacerea lobului auricular prin excizia marginilor cicatrizate , controlul hemostazei, si sutura cu fire rezorbabile 5-0 sau 6-0 ,care sunt foarte subtiri. Rezultatul estetic postoperator este foarte bun

Recuperarea postoperatorie                                                                                 

Operaţia se poate face ambulator sau cu o spitalizare de 24 de ore. Trebuie purtat un pansament  compresiv timp de 2 săptămâni. Firele se scot dupa 14 zile, acest lucru putând fi rezolvat fără probleme și de medicul de familie al fiecăruia. Adulţii pot relua lucrul după 2-3 zile.

Concluzii                                                                                                                     

Rezultatele acestei operaţii sunt foarte bune, dar nu trebuie să vă aşteptaţi ca după intervenţie lobii urechilor  să fie perfect simetrice, lucru care de altfel este şi nenatural. Aflaţi cum puteţi beneficia de această intervenţie.                              Programaţi-vă pentru o consultaţie la Dr.Mihail COJOCARU .

Preţ:                                                                                                                                       

Preţul operaţiei de otoplastie variază între 250 Euro şi 500 Euro (preţul include toate serviciile de mai sus şi o zi de spitalizare).

Cazuri clinice Lob Despicat

Caz 1

Caz 2

Caz 3

Caz 4

Caz5

CONTACT
close slider

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Telefon (obligatoriu)

Mesaj