Selectează o Pagină

Tratament fara operatie in Maladia Dupuytren cu Colagenază-Clostridium Histoliticum la Dr. Mihail COJOCARU

Boala Dupuytren se manifestă prin îngroșarea anormală a țesuturilor aflate imediat sub piele, proces care are loc la nivelul palmei, dar se poate prelungi spre degete . Pot apărea, depresiuni ale pielii, noduli și benzi retractile care pot îndoi (retracta) degetele către palmă , situație denumită contractura Dupuytren. Deși pielea poate fi implicată în acest proces, țesuturile mai profunde – cum ar fi tendoanele – nu sunt de obicei direct implicate. Ocazional, boala poate cauza îngroșarea pulpei degetelor sau apariția umflăturilor sau benzi fibroase retractile pe talpa piciorului (fibromatoza plantarăBoala Ledderhose) sau la nivelul penisului (boala Peyronie).

Acum in lumea medicală modernă exista o tendință de tratament nechirurgical a afectiunilor chirurgicale, cu ajutorul unor substanțe medicamentoase XIAFLEX ce conține Colagenază-Clostridium Histoliticum,care dacă este injectată in brida retractila a aponevrozei palmare , enzima care este in componenenta Xiapex , o topește și o dizolvă in stadiile incipiente a Maladiei Dupuytren. Aceasta metodă innovatoare este un progres in tratamentul nechirurgical in chirurgia mâinii. În clinica noastră această metodă este utilizată de ceva timp și are rezultate foarte bune, tolerate foarte bine de pacienți.

 

 

Boala sau Maladia Dupuytren

Ce este maladia Dupuytren?

Boala sau maladia Dupuytren este boala care debuteaza cu un nodul dureros sub pielea palmei. In timp, nodulul se structureaza intr-o coarda care trage degetul ceeand astfel aspectul de deget retractat in palma. Se produce printr-o ingrosare a aponevrozei palmare (o structura fibroasa situata sub pielea palmei), provocata de o cauza neprecizata. 

O recunoastem prin aparitia unor modificari specifice la nivelul mainilor, mai exact a palmelor, nodul in podul palmei, bride si corzi, depresiuni sau ombilicari si retractii ale degetelor . Semne clinice M.Dupuytren

Aspectul degetului afectat este ca un deget indoit in palma sau o retractie la mana. Poate fi afectata una sau ambele maini, unul sau mai multe degete. 

Este o boala progresiva si ireversibila, adica odata aparuta nu trece de la sine ci progreseaza lent, in majoritatea cazurilor fara durere.

Pregătirea pentru operaţia de maladia Dupuytren

Operaţia de maladia Dupuytren, presupune evaluarea stării de sănătate a pacientului pentru a nu apărea complicaţii datorate vreunor afecţiuni. Medicul vă va controla tensiunea arterială, va investiga problemele legate de coagularea sângelui sau existenţa riscului de a forma cicatrici periculoase. Va trebui, de asemenea, să comunicaţi medicului dumneavoastră toate tratamentele pe care le urmaţi. Principalele indicaţii preoperatorii sunt legate şi de dietă, şi de regimul de viaţă. Medicul recomandă renunţarea la fumat, deoarece tutunul influenţează circulaţia sângelui prin piele şi poate îngreuna vindecarea.

In majoritatea cazurilor interventia chirurgială e singura, care elimina definitiv nodulii palmari și indreaptă degetele blocate in flexie. Astfel dispare suferinta  si simptomele cauzate de ea.

Contraindicatii in maladia Dupuytren

Operatia de sindrom demaladia Dupuytren nu are contraindicatii specifice.

Este interzisa folosirea aspirinei si derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care intarzie coagularea si prelungesc sangerarea) cu 10 zile inainte de interventia chirurgicala. Aceste aspecte vor fi discutate cu ocazia consultatiei preoperatorii, cand veti informa medicul ce alte boli mai aveti si ce tratamente folositi.

In majoritatea cazurilor interventia chirurgială e singura, care elimina definitiv contractura. Astfel dispare suferinta si disfuncționalitatea si simptomele cauzate de ea.

Cum recunoastem maladia Dupuytren?

Cum se manifesta maladia Dupuytren?

Manifestarea tipica pentru localizarea la mana este contractura in flexie a degetelor, cu predominanta la nivelul bordului ulnar al mainii (degetele IV si V). Debutul bolii il recunoastem prin aparitia unui nodul in palma – vezi poza de mai sus.

Boala apare mai des la sexul masculin, dupa 40 de ani.

Cea mai frecventa localizare este la nivelul palmei, dar mai este intalnita si la nivelul piciorului – boala Ledderhose, sau penisului – boala Peyronie.

Boala Ledderhose se manifesta sub forma unor noduli durerosi in talpa piciorului.

Retineti!

Orice nodul in plama, denivelare sau coarda trebuie sa ne duca cu gandul la Boala Dupuytren.

Uneori pacientii isi descriu boala ca niste degete intepenite la care tendonul degetului afectat nu mai functioneaza optim.

Cea mai buna cale de a obtine informatii detaliate la problemele specifice fiecaruia este sa va programati la o consultatie cu Dr. MIhail COJOCARU.

De ce apare boala Dupuytren? Cauze? Maladia Dupuytren

De ce apare boala Dupuytren? Cauze?

Nu exista un factor determinant sau predispozant specific. Etiologia inca nu este bine cunoscuta.

Totusi, studiile arata ca pacientii cu micro traumatisme locale repetate, consum de alcool in exces, boli hepatice, diabet zaharat, fumatori, cu bronhopneumopatie cronica obstructiva sau neoplasm se imbolnavesc mai des. Acesti factori sunt incriminati ca fiind potential declansatori de boala Dupuytren doar la pacientii cu o predispozitie genetica.

De remarcat faptul ca boala apare frecvent si la persoane care nu au niciun factor predispozant.

.

Cine trateaza Maladia Dupuytren ?

La aparitia simptomelor trebuie sa va adresati unui chirurg specializat in chirurgia mainii. 

In Clinica „ESTET & GYN”, Dr. Mihail COJOCARU, Medic primar chirurgie plastică,microchirurgie reconstructivă, chirurgia mânii, efectuează intervenții de chirurgia mânii, avind o experiență de 20 ani la casa Austria din Timisoara.

Specialistul in chirurgia mainii este cel care va stabili diagnosticul final, pe baza examenului clinic si a explorarilor paraclinice. Tot el va face si recomandarile de tratament adecvate fiecarui caz, va executa interventia chirurgicala, va coordona tratamentele adjuvante si urmarirea postoperatorie.

 

Consultatia la medicul specialist – chirurg de mana – diagnostic corect de Maladia Dupuytren

In timpul consultatiei (vezi ce este o consultatie) veti fi intrebat despre simptome (cand au debutat, cum au evoluat in timp, cat sunt de suparatoare, ce impact au asupra activitatilor cotidiene si profesionale, etc). O descriere cat mai precisa a acuzelor ajuta intotdeauna la stabilirea diagnosticului. 

Examenul clinic al mainii obiectiveaza relatarile pacientului. Exista teste specifice de provocare a simptomelor – pe care le puteti efectua si acasa, testul Phalen si testul Durkan .

Examinarile paraclinice (suplimentare) care pot fi necesare pentru precizarea diagnosticului si prognosticului includ studii electrofiziologice si imagistice (ecografie). Electromiografia (EMG) ofera date complexe despre gradul de afectare a nervului median, nervului ulnar , nervilor digitali palmari,masurand amplitudinea, latenta si viteza de conducere nervoasa (VCN). Ecografia arata starea anatomica a nervilor,vaselor si tendoanelor si poate evidentia unele modificari structurale (cauze ale compresiunii).Radiografia ajuta la precizarea stadiului si daca există luxații.

Dupa culegerea acestor informatii, chirurgul va va explica diagnosticul si prognosticul si va va propune tratamentul adecvat. Este o conversatie deschisa, in care pacientul trebuie sa puna intrebari, sa-si clarifice nelamuririle, sa inteleaga procedura la care va fi supus, rezultatul asteptat si recomandarile pe care trebuie sa le respecte. 

Dr. MIhail COJOCARU ,va va sfatui cum sa va recuperați cit mai curind posibil si să reveniți la activitățiile curente cotidiene.

Tratamentul nechirurgical in Maladia Dupuytren

Tratamentul conservator consta in purtarea unor orteze, care imobilizeaza incheietura in pozitie funcţionala, injectarea unor substanţe cu rol antiinflamator (corticosteroizi), fiziokinetoterapie.

Tratamentul nechirurgical este eficient doar in stadiile foarte incipiente. El nu elimină contractura, ci amelioreaza simptomele, avand doar efect temporar.

Tratamentul nechirurgical adica fara operatie se poate efectua prin:

 1. Fasciotomie percutanata cu acul special
 2. Fasciotomie enzimatica cu Clostridium Histolyticum – vezi aici tot ce trebuie sa stii despre Colagenaza.

Singurul tratament eficient, care inlatura banda compresiva, este tratamentul chirurgical.

Dr. MIhail COJOCARU ,va va sfatui cum sa va mentineti cat mai mult noul aspect intinerit.

Tratamentul chirurgical in Maladia Dupuytren

În cazurile ușoare, mai ales atunci când funcția mâinii nu este afectată, este necesară doar observarea atentă. În cazurile mai severe, există diferite opțiuni de tratament pentru a îndrepta degetele. Veți discuta împreună cu chirurgul care este cea mai potrivită metodă pentru problema dumneavoastră, în funcție de stadiul și modul de evoluție al bolii precum și de gradul de implicare al articulațiilor. Înaintea aplicării tratamentului, medicul vă va informa asupra obiectivelor reale, riscurilor posibile precum și asupra rezultatelor. În ciuda tratamentului, evoluția bolii poate continua.                        Considerațiile chirurgicale specifice sunt următoarele:

 1. Prezența unei excrescențe în plamă nu înseamnă că este absolut necesară intervenția chirurgicală sau că boala va progresa
 2. Corectarea poziției degetului este cel mai bine obținută în cazul contracturilor mici sau celor care afectează baza degetului.
 3. Uneori, corectarea completă nu poate fi obținută, mai ales atunci când sunt implicate articulațiile din mijlocul și de la vârful degetelor.
 4. Uneori sunt necesare grefe de piele pentru a acoperi zonele deschise de la nivelul degetelor pentru ca pielea disponibilă este insuficientă
 5. Nervii care conduc sensibilitatea tactilă de la nivelul degetelor sunt de obicei afectați de dezvoltarea bridelor
 6. Deseori, după intervenția chirurgicală, sunt necesare purtarea ortezei/atelei și kinetoterapie pentru a menține și maximiza corectarea poziției degetelor

In cadrul tratamentului chirurgical,  in majoritatea cazurilor este tehnica deschisa Mc Cash .

Tehnica deschisa Mc Cash  

Tehnica Mc Cash este o tehnica deschisa cu incizii transversale. Dupa eliminarea bridei retractile si intinderea degetului afectat se obtine un defect tegumentar, care se vindeca prin epitelizare centripeta, adica din margini spre interior, in 3 – 4 saptamani. Avantajul este major atat functional cat si estetic. Rezultatele se pot vedea in poza 3 si 4 si in video-ul de mai jos.

 

Spitalizarea, anestezia si durata interventiei de Maladia Dupuytren

Operatia se efectueaza in regim de spitalizare de zi, iar pacientul petrece aproximativ 2 ore in clinica.

Procedura se efectueaza in anestezie locala si este complet nedureroasa, iar dupa instalarea anesteziei, interventia dureaza aproximativ 45 – 120 min.

Daca pacientul are afectate ambele maini, eu recomand interventie seriata la o distanta de una – doua luni. Prima se opereaza mana mai grav afectata.

 

Ce se intampla dupa interventia chirurgicala de Maladia Dupuytren

Imediat dupa operatie veti primi o lista cu recomandari specifice.
Mentinerea ridicata a membrului operat si purtarea unei contentii elastice este obligatorie. Miscarea degetelor incepe imediat dupa interventie, cu incarcare progresiva, astfel ca la trei saptamani va puteti relua activitatile obisnuite. Activitati de forta se pot efectua doar dupa doua luni. In unele cazuri este necesar un program de recuperare prin exercitii de fiziokinetoterapie.

 

Ce spun pacientii dupa operatia de Maladia Dupuytren ?

Majoritatea pacienților care sufera deMaladia Dupuytren , descriu simptome atât tipice cat si particulare. Urmarind descrierea pacientilor din testimoniale, te poti regasi usor. Poti sa afli cat de repede au scapat de dureri, iar acest lucru te va incuraja sa faci pasul spre revenirea la viata de dinainte aparitiei simptomelor de Maladia Dupuytren .

Cand se va vedea rezultatele si cat vor dura?

Imediat dupa operatie apare o imbunătățire cu disparitia simptomatologiei survine variabil de la un pacient la altul. In stadiile incipiente simptomele dispar imediat dupa interventie. In stadii mai avansate sau severe simptomele dispar sau se amelioreaza in functie de severitatea contracturii , gradul de flexie a degetelor. In medie vindecarea are loc, intr-un interval cuprins intre doua saptamani si doua luni.

Este necesar să veniți la 3-4 controale pentru evaluare, pansamente, scos fire, indicații necesare pentru o mai bună recuperare și vindecare.

 

Cat timp va trebui sa tin legatura cu chirurgul plastician?

Perioada de recuperare este, în general, în medie 21 zile. La nivelul zonelor donatoare pacienta va resimţi o durere sub formă de febră musculară puternică, va prezenta edeme (umflături) şi echimoze (vânătăi). Senzaţia de durere cedează după 3 zile, concomitent şi cu edemul postoperator, în timp ce echimozele pot persista 21 de zile.

Timp de 14 zile se recomandă purtarea pansamentelor compresive, după 21 zile, pacientul îşi poate relua programul normal de exerciţii fizice şi 3 luni efort fizic normal. Fumatul este absolut interzis postoperator pentru minimum 6 săptămâni.

Ce se intampla daca nu ma tratez?

Ce se intampla daca nu ma tratez?

Fara tratament maladia Dupuytren continua sa progreseze, ducand la diminuarea severa a functiei mainii, la cresterea dificultatii operatiei si scaderea calitatii rezultatului operator.

Atentie! In cazuri extreme, cu stadii avansate, se poate ajunge la amputatii de deget.

Incurajez pacientii sa se informeze si sa apeleze cu incredere la un specialist in chirurgia mainii pentru a se lamuri referitor la toate aspectele legate de suferinta lor.

 

Maladia Dupuytren, este o boala progresiva, care evolueza lent dar sigur. E recomandat ca interventia chirurgicala sa fie efectuata intr-un stadiu incipient, inainte de instalarea leziunilor ireversibile.

Pretul interventiei pentru Maladia Dupuytren

Pretul interventiei pentru Maladia Dupuytren    

Foarte multi pacienti sună sau scriu in dorinta de a afla un pret pentru tratamentul in boala Dupuytren, inainte de a veni la o consultatie. 

Asadar, trebuie sa precizez cateva aspecte:

 • atat boala Dupuytren cat si tratamentul acesteia, prezinta particularitati care difera de la caz la caz;
 • detalii despre pret pot sa-ti comunic doar dupa o evaluare a mainii afectate;
 • evaluarea prefer sa o fac in timpul consultatiei

Pretul operației de Maladia Dupuytren simplă este de 500 euro cu anestezie locală, 650 euro cu anestezie generală IV la gradele I și II, la gradele III-IV ,infuncție de tennica cu Z- plastie sau lambouri locale de la 1200-1800 euro. In cazuri speciale sau complexe acest pret poate sa varieze in functie de complexitate. Pretul exprimat in euro se achita in lei la cursul BNR din ziua operatiei. 

 

Tariful include toate costurile necesare interventiei: plata chirurgului plastician, toate costurile legate de facilitatile puse la dispozitie de clinica, cheltuielile aferente anesteziei, consulatiile pre si postoperatorii, echipament medical postoperatoriu, controalele si scosul firelor. Pentru a vedea lista completa de preturi operatie de Maladia Dupuytren, accesati .

Tehnica chirurgicală

#Programați un consult la un chirurg plastician specializat in chirurgia mânii!!!

Orar Luni-Vineri 15-18.

+40356177771

+40728724999

estetgyn@gmail.com

Str.Gloria 7/A, Loc.Giroc, jud: Timiș, Romania, cod: 307221

Ce trebuie să știți despre programarea dvs.

In ce consta consultatia?

Aspecte care le veti discuta in timpul consultatiei cu MIhail COJOCARU.
N

Istoric medical personal

Conditia Medicala (trecuta si prezenta)
N

Istoric medical a familiei

 • Antecente de Boli Cardio-Vasculare
 • Antecente Oncologice
 • Antecente de Coagulare
 • Antecente de Cicatrizare
N

Istoric medical personal

 • cardiopatie Ischemică
 • hipertensiune arteriala
 • probleme de coagulare a sangelui
 • probleme privind cicatrizarea.
 • medicatia curenta,
 • inclusiv suplimentele nutritionale si remediile naturiste
 • operatiile precedente
 • alte tratamente de care ati beneficiat pentru fatță.