Tumorile cutanate maligne sunt:
- Cancerul de piele se refera la acele tipuri de cancer care își au originea în țesuturile pielii.
- Blastomul (din greacă blastos – „germen” și oma – „umflătură”) este o tumoră malignă ce se dezvoltă pornind de la un tip celular (nediferențiat) embrionar (tumoră dispembrioplazică).
- Cancerul de col uterin este un neoplasm malign al colului uterin sau cervixului cum mai este numit.
- Cancerul de piele se refera la acele tipuri de cancer care își au originea în țesuturile pielii :
- carcinomul bazocelular (epiteliomul), cancerul de piele nemelanomatos
- carcinomul spinocelular
- melanomul malign este o formă de cancer cutanat care își are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite.
- Feocromocitomul reprezinta o tumoare endocrina a medulosuprarenalei (celulele cromafine), fiind caracterizat prin secretie masiva de catecolamine (in special noradrenalina).
- Fibrosarcomul (abreviat FS) este o tumoră malignă constituită exclusiv din proliferarea malignă a celulelor și fibrelor derivate din fibrocit. Nu sunt incluse în această entitate proliferările maligne derivate din alte celule ce acționează ca fibroblaști. Fibrosarcomul țesuturilor moi este mai puțin agresiv decât fibrosarcomul osos.
- Leucemia (din greaca veche λευκός leukos „alb” și αἷμα haima „sânge”[1]) este un tip de cancer al sângelui sau al măduvei osoase caracterizată printr-o creștere anormală a celulelor imature albe din sânge numite blaști (singular blast).
- Miosarcomul (abreviat MS) este o tumoare malignă a țesutului mezenchimal, care poate fi : Rabdomiosarcom – cu tendința de a se diferenția spre celula musculară striată.Leiomiosacrcom – cu tendința de a se diferenția spre celula musculară netedă.
- Liposarcomul (abreviat = LS) este o tumoră malignă a țesuturilor moi, ale cărei celule tind să se diferențieze în lipoblasti și lipocite.
- Sarcomul (greacă σάρκωμα, sárkoma și σάρξ, sárx – carne, țesturi moi) este o tumoare malignă de țesut conjunctiv care poate afecta omul și animalele. După țesutul afectat sarcomul este denumit:
- condrosarcom
- fibrosarcom
- liposarcom
- osteosarcom
- angiosarcom
- miosarcom