Selectează o Pagină

 

 

Xantelasme

Xantelasme

 

Xantelasme

Xantelasme

 

Xantelasmele reprezinta prezenta unor depozite de colesterol in grosimea pielii pleoapelor. Ele apar la inceput punctiform, in mai mlte locuri, dupa care in timp acestea ajung in contact si formeaza suprafete galbui, cu contur neregulat sau ovalar, usor reliefate, situate de obicei la unghiul intern al pleoapelor.

Dar ea poate fi asociata sau nu cu aceasta hiperlipidemie, si de aici aparitia celor doua principale grupe: xantomatozele hiperlipidemice si xantomatozele normolipidemice.

Prima grupa din nou contine trei tipuri de afectiuni:

  1. hipertrigliceridemiile endogene pure – caracterizate prin pete proeminente inconjurate de un halou rosu,
  2. sindroamele de hiperlipidemie – formarea brusca de numeroase xantoame (nivelul sangvin al trigliceridelor este foarte ridicat)
  3. cele ereditare.

Xantelasmele se asociaza de cele mai multe ori cu diabetul zaharat sau cu anumite afectiuni hepatice.

Fiind o afectiune determinata de o crestere a nivelului colesterolului seric, excizia placardelor xantelasmei nu rezolva definitiv problema. Alte depozite pot apare fara ca acestea sa poata fi numite “recidiva”. Este un deposit nou aparut si el va fi tratat ca atare.In cazul depozitelor mari, voluminoase si cu suprafata mare, xantelasmele pot fi indepartate chirurgical, cu excizie sutura. Firele se scot la 4-5 zile de la operatie. Uneori prin sutura defectului pot apare mici deformari, tractiuni ale zonei palpebrale, care se rezolva insa spontan in cateva luni.

Anestezia este locala iar spitalizarea de cateva ore.

Dupa interventie se recomanda protejarea ochilor de lumina puternica si aplicarea de comprese reci pe zona ochilor timp de 10 – 15 min la fiecare 30 minute. Reluarea lucrului se poate face la 5-7 zile de la operatie, in mediu fara praf, fum, curenti de aer sau umiditate excesiva.

CONTACT
close slider

Nume (obligatoriu)

Email (obligatoriu)

Telefon (obligatoriu)

Mesaj